Slovensko je zemiakovou krajinou. Zemiaky nás neodmysliteľne sprevádzajú niekoľko storočí a sú súčasťou nášho jedálneho lístka v rôznych podobách jedíl a príloh – varené a pečené zemiaky či hranolčeky. A taktiež v podobe nášho národného jedla – bryndzových halušiek.
História
Zemiaky sa na Slovensko dostali koncom 17. alebo začiatkom 18. storočia, prvýkrát sa o nich zmienil mních Cyprián z Červeného Kláštora v Pojednaní o poľnohospodárstve na Spiši. K rozšíreniu pestovania zemiakov prispela neúroda obilia v rokoch 1771 až 1773 a následné reformy panovníčky Márie Terézie. Zemiaky sa začali vo veľkom pestovať až v 19. storočí v severných oblastiach Slovenska.
Pomenovanie zemiakov v rôznych kútoch Slovenska
Hovorí sa, iný kraj, iný mrav. A to platí aj pre pomenovanie zemiakov, pretože v rôznych kútoch Slovenska voláme zemiaky inak: zemiaky, zemáky, zemky, krumple, gruľe, erteple, švábka, kartofle… Napríklad, zmienka z roku 1786 hovorí o tom, že zemiaky na územie Spiša priniesli tamojší rodáci študujúci na univerzitách v západnej Európe. Tomáš Šváby, jeden z týchto študentov, nechal zemiaky rozmnožiť vo Veľkej Lesnej. Odtiaľ potom vzišlo ľudové pomenovanie zemiakov – „švábka“.
Zemiakové hranolčeky
Ak ste dostali chuť na nejakú zemiakovú dobrotu, máme pre vás tip. Vyskúšajte hranolčeky McCain, na ktorých si na Slovensku pochutnávame od roku 1996. Sú pripravené z tých najlepších a starostlivo vybraných odrôd zemiakov. Aj to je dôvod, prečo si pri chrumkaní McCain hranolčekov vychutnávate prirodzenú zemiakovú chuť. Viac na www.mccain.sk.
(Zdroj: Internet, McCain Foods)