Zemiaky a Slovensko

Zemiaky a Slovensko

Slovensko je zemiakovou krajinou. Zemiaky nás neodmysliteľne sprevádzajú niekoľko storočí a sú súčasťou nášho jedálneho lístka v rôznych podobách jedíl a príloh – varené a pečené zemiaky či hranolčeky. A taktiež v podobe nášho národného jedla – bryndzových halušiek.

História

Zemiaky sa na Slovensko dostali koncom 17. alebo začiatkom 18. storočia, prvýkrát sa o nich zmienil mních Cyprián z Červeného Kláštora v Pojednaní o poľnohospodárstve na Spiši. K rozšíreniu pestovania zemiakov prispela neúroda obilia v rokoch 1771 až 1773 a následné reformy panovníčky Márie Terézie. Zemiaky sa začali vo veľkom pestovať až v 19. storočí v severných oblastiach Slovenska.

Pomenovanie zemiakov v rôznych kútoch Slovenska

Zemiaky a Slovensko

Hovorí sa, iný kraj, iný mrav. A to platí aj pre pomenovanie zemiakov, pretože v rôznych kútoch Slovenska voláme zemiaky inak: zemiaky, zemáky, zemky, krumple, gruľe, erteple, švábka, kartofle… Napríklad, zmienka z roku 1786 hovorí o tom, že zemiaky na územie Spiša priniesli tamojší rodáci študujúci na univerzitách v západnej Európe. Tomáš Šváby, jeden z týchto študentov, nechal zemiaky rozmnožiť vo Veľkej Lesnej. Odtiaľ potom vzišlo ľudové pomenovanie zemiakov – „švábka“.

McCain 123 Fries Original 750g

Zemiakové hranolčeky

Ak ste dostali chuť na nejakú zemiakovú dobrotu, máme pre vás tip. Vyskúšajte hranolčeky McCain, na ktorých si na Slovensku pochutnávame od roku 1996. Sú pripravené z tých najlepších a starostlivo vybraných odrôd zemiakov. Aj to je dôvod, prečo si pri chrumkaní McCain hranolčekov vychutnávate prirodzenú zemiakovú chuť. Viac na www.mccain.sk.

(Zdroj: Internet, McCain Foods)

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach