Domáci chlieb a pečivo majú čosi do seba. Vaším domovom sa rozplýva príjemná vôňa čerstvo napečeného chleba alebo pečiva. Lebo čerstvé domáce pečivo nielen dobre chutí. Pri domácom chlebe a pečive presne vieme, aké je ich zloženie. Pri príprave domáceho pečiva a chleba sa tešíme z vlasnej šikovnosti a dobre vykonanej práce.
Ak žijete bez lepku, potom vám určite dobre padne mať po ruke zopár overených a vyskúšaných receptov na bezlepkový chlieb.
Ako aj pri bežnom chlebe, aj pri bezlepkovom platí nasledovné:
- Najlepšie chutí čerstvý, v prvý deň
- Nespotrebované bezlepkové pečivo či chlebík má tendenciu rýchlejšie obschnúť, preto nespotrebované kúsky radšej hneď zamrazíme
- Ak sme na nejaké pečivo zabudli a obschlo, nevadí – dá sa výborne využiť buď na prípravu bezlepkových krutónov do polievky alebo na šalát, na domácu strúhanku alebo do žemľových knedličiek či žemľoviek bez lepku
Suroviny na bezlepkový chlieb:
350 g ryžovej múky, 150 g pohánkovej múky, 50 g pšenovej múky, 10 g soli, 20 g medu alebo melasy, 20 g jablková vláknina, 1/2 kocky čerstvého droždia, sézam, kokosový olej, 0,5 l teplej vody
Postup:
Najskôr pripravíme kvások – trocha vlažnej vody zmiešame spolu s trochou medu a kvasnicami. Pripravíme si cesto – zmiešame všetky druhy múky a ostatné ingrediencie, pridáme kvások, vypracujeme cesto a necháme kysnúť asi 30 minút. Formu na pečenie vymastíme kokosovým olejom, vysypeme sézamom, dáme do nej cesto a necháme ďalej kysnúť asi 50 minút. Keď je cesto dobre vykysnuté, dáme ho piecť na 190°C asi 50-60 minút. 15 minút pred dopečením chlebík uvoľníme z formy a dáme ho samotný dopiecť.
Zuzana Nosková