Najstarší zaznamenaný recept na jablkový koláč pochádza z Anglicka, zo 14. storočia. Je známy pod názvom „For to make Tartys in Applis“. Vyskúšajte tento náš recept a jablková torta upečená z alternatívnych múk vám bude určite chutiť.
Jablková torta z kokosovej, ryžovej a amarantovej múky – suroviny:
170 g ryžovej múky, 130 g kokosovej múky nie strúhaného kokosu, 110 g amarantovej alebo pohánkovej hladkej múky, 300 g bieleho jogurtu, 1 dcl mlieka, 150 g masla živočíšneho 82% rozpusteného nie horúceho, 3 vajíčka, 50 g mandľové lupienky bio, 1 lyžica veľkých kokosových lupienkov na dekoráciu, 700 g strúhaných jabĺk, 100 g kokosového cukru môžete dať trstinový, 2 1/2 ks prášku do pečiva alebo cca 30 g, 1 malá lyžička škorice
Postup:
Maslo, žĺtka a cukor spolu vymiešame v mise. Pridáme jogurt, mlieko a na hrubo nastrúhané jablká. V druhej miske spolu zmiešame múky, škoricu a prášok do pečiva. Prisypeme do tekutej zmesi a poriadne zľahka premiešavame. Pridáme mandle (časť odložíme na dekoráciu povrchu ) a nakoniec sneh vyšľahaný z bielkov.
Mohlo by vás zaujímať
Cesto nalejeme do vymastenej tortovej formy s priemerom 28-30cm.Povrch ozdobíme mandľovými a kokosovými lupienkami. Pečieme pri teplote 160 stupňov v teplovzdušnej rúre pomaly 50 minút až hodinu, či je cesto upečené vyskúšame drevenou špajdlou.