Krémové rizoto so šampiňónmi

Doba prípravy 25 minútNáročnosť

Rizoto je krémové a veľmi lahodné aj vďaka špeciálnemu druhu ryže Arborio, ktorá má veľa škrobu. Rizoto je výborné aj celkom jednoduché len s maslom a parmezánom, ale recept si môžete doplniť o akékoľvek svoje obľúbené suroviny. Vyskúšajte náš recept na krémové rizoto so šampiňónami a určite neoľutujete.

Suroviny na krémové rizoto ( rozpočet pre 4 osoby ):

250 g ryža arborio, 2 PL olej olivový, 1 ks šalotka, 2 strúčiky cesnaku, 15-20 stredne veľkých šampiňónov, 1 dcl bieleho vína, 1/2-3/4 l zeleninového vývaru, soľ, mleté čierne korenie, 1,5 ks údeného tofu, 2 dcl kokosového mlieka, 20 ks čiernych olív

Postup:

Šalotku s posekaným cesnakom opečieme na olivovom oleji. Pridáme šampiňóny a chvíľu podusíme. Ešte pridáme na kocky pokrájané tofu a chvíľu opražíme. Pridáme prepláchnutú ryžu a poriadne premiešame. Osolíme, okoreníme. Zalejeme vínom, premiešame a necháme ho vydusiť. Po troch alebo viacerých dávkach pridávame zeleninový vývar. Dusíme zakryté pod pokrievkou, priebežne kontrolujeme a dôkladne miešame a priebežne ochutnávame ako ryža mäkkne. Keď pridáme poslednú dávku vývaru, je čas na olivy a cukrový hrášok. Tie dávame pred koncom aby zostali chrumkavé a nerozvarili sa. Ku koncu pridáme kokosové mlieko aby rizoto zostalo krémové. Podávame s hubami opraženými na olivovom oleji.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach