Miso polievka je tradičná japonská polievka, ktorá sa pripravuje z daši (vývar z mušlí ) a z miso pasty ( pasta zo sójových bôbov ). Pridávajú sa rôzne prísady v závislosti od regionálnych a sezónnych receptov. Táto polievka je základnou súčasťou typického japonského raňajkového menu. Táto výživná polievka sa dá jesť samostatne alebo s vajcami, ryžou, rybami a podobne, najjednoduchšia je s tofu a s nasekanou pažítkou. Ale miso môže byť aj súčasťou širšieho obedného alebo večerného menu, často s rôznymi prísadami.
Miso polievka s tofu – suroviny:
1 tofu blok, pokrájaný na malé kocky, asi 800 ml daši vývaru, 3 – 4 PL miso pasty ( červenej alebo bielej ), mrkva, cibuľa pokrájaná na mesiačiky, pokrájaná uhorka na pásiky, 1 hrsť wakame rias, 1 hrsť shitake sušených húb
Postup:
V hrnci pripravíme hondaši vývar a spolu s pokrájanou zeleninou povarím. Keď je zelenina polomäkká, pridáme miso pastu a miešame až do rozpustenia. Keď je miso pasta rozpustená, polievku odstavíme. Ozdobíme petržlenovou vňaťkou a dochutíme podrveným čili.