Pizza podľa Vincenza

Doba prípravy 90 minútNáročnosť

Pizza je jedlo z cesta talianskeho pôvodu. Typicky je tvorené tenkým cestom kruhového tvaru, na ktorom je zmes paradajkového pretlaku, syra a ďalších prídavných pochutín a potravín podľa receptu, ako napr. olivy, sardinky, šampiňóny, cibuľa, saláma, ančovičky. Tvar, ani hrúbka nie sú pravidlom.

Pizza sa považuje za pôvodný pokrm roľníkov z oblasti Kampánia pri Neapole. Avšak dôkazy pečenia ploských tenkých bochníkov kysnutého cesta na horúcom kameni pochádzajú ešte z čias Etruskov, obývajúcich okrem iného i taliansku oblasť. Na takúto placku cesta sa zvykli položiť rôzne oblohy z dostupných potravín a nazývali to focaccia. O pár storočí neskôr sa iniciatívy pri vynachádzaní pizze chopili Gréci a skúsili položiť potraviny nie už na upečené cesto, ako to robievali Etruskovia, ale na čerstvo vyťahanú placku a zapiekli to spolu. Napokon Rimania pri dobyvateľských aktivitách v Európe sa na svojom ťažení v Grécku obslúžili zabehnutou technológiou a začali vhadzovať prvé prototypy pizze do pecí v celom Taliansku.

Prvé dodávky pizze začal robiť Raffaele Esposito v roku 1889 z reštaurácie Pizzeria Pietro il Pizzaiolo v Neapole a to pre kráľa Umberta I. a jeho manželku kráľovnú Margheritu. Esposito piekol tri druhy pizze, z toho jednu pripravil v národných farbách Talianska: s rajčiakmi, mozarellou a bazalkou. Či to bolo naozaj kvôli chuti alebo kvôli patriotistickej kráľovnej Margharite, nevedno, ale svoj názov Margherita si zachovala podnes a je na svete najobjednávanejšou pizzou vôbec.

Poďte si s nami pripraviť pizzu podľa Vincenza – talianskeho kuchára.

Suroviny na pizzu podľa Vincenza:

300 g hladkej múky, 150 g vody, 5 g soli, trocha cukru, kvasnice, trochu oleja, 1 ks paradajkový pretlak, oregano alebo bazalka, strúhaný eidam, šunka, 1 mozarella, paradajky

Pizza podľa Vincenza

Postup:

Zarobíme si kvások, vmiešame ho do cesta a začneme všetko miesiť. Cesto je dobre vymiesené, keď už nelepí. Z vymiešaného cesta urobíme guľu, dáme do misky a zakryjeme utierkou. Necháme kysnúť. Vykysnuté cesto na pizzu dáme na pomúčenú dosku, pomúčime ho a vyvaľkáme. Do plechu dáme trocha oleja, vymastíme ho a preložíme doň vyvaľkané cesto. Do paradajkového pretlaku pridáme trocha vody, olivového oleja a bylinky. Potrieme ním pripravené cesto na pizzu, potom celé cesto posypeme nahrubo postrúhaným eidamom, pridáme potrhané plátky šunky, poukladáme na šunku pokrájanú mozarellu a paradajky pokrájané na kolieska. Takto pripravenú pizzu dáme piecť do vyhriatej rúry.

Autor: Vincenzo Miele 

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach