Quinou radíme medzi pseudoobilniny, neobsahuje lepok a je teda vhodná aj pre celiatikov. Má takmer dokonalé aminokyselinové zloženie, s vysokým obsahom vápnika, fosforu a železa. Môžete si ju pripraviť na sladko aj na slano, na studeno aj na teplo, fantázii sa v prípade quinoy medze nekladú.
Suroviny na koláč s quinoou, hruškami a arašidovým maslom:
200 g quinoi, 6 dcl mandľového mlieka, 150 gr arašidového masla, 100 g quinoa múky, 50 g mandľovej múky, 60 g kokosového cukru, 2 veľké postrúhané hrušky, 1 veľká hruška pokrájaná na plátky, 1 prášok do pečiva, 1 lyžička kokosového tuku na vymastenie formy, javorový sirup na poliatie
Postup:
Quinou opláchneme a uvaríme do mäkka v mandľovom mlieku. Necháme vychladnúť. Do vychladnutej quinoi vmiešame arašidové maslo a nastrúhané hrušky. Pečieme v teplovzdušnej rúre na 180ºC 35 – 40 minút. Tuhosť cesta odskúšame špáradlom. Po nakrájaní polejeme javorovým sirupom.
Autor: Silvia Horecká