Suroviny na bezlepkovú focacciu:
500 g bezlepkovej bielej chlebovej múky (my sme použili Bread mix), 4 dcl vlažnej vody, 10 PL olivového oleja, polovicu kocky droždia, 1 polievkovú lyžicu soli, trochu agávového sirupu (alebo trochu cukru).
Postup:
V troche vlažnej vody rozdrobíme droždie a pridáme trochu agávového sirupu a trochu múky. Dobre vymiešame, aby sa nám netvorili hrudky, potom zakryjeme a necháme podkysnúť. Do vykysnutého kvásku potom primiešame ostatnú vlažnú vodu, múku, soľ a olivový olej a dobre vymiešame, aby cesto bolo vláčne. Prikryjeme utierkou a odložíme na teplé miesto nakysnúť.
Medzitým si pripravme plech, vložíme doň papier na pečenie a naolejovanými rukami (olivovým olejom) „nacapkáme“ vykysnuté cesto po celom plechu, pričom urobíme doňho končekmi prstov jamky. Nakoniec posypeme čerstvým a nadrobno nakrájaným tymiánom a upečieme v rúre doružova. Upečenú focacciu nakrájame na štvorce.
Autor: Zuzana Nosková
Škola varenia v Poluse
www.polus.sk