Báječné banány

Zdá sa, že banán je ovocie nielen veľmi chutné a populárne, ale aj nadmieru užitočné. Svedčia o tom aj skvelé tipy na to, kde všade ho možno úspešne uplatniť:

banány

Chcete upiecť mäso domäkka?

Skúste do pekáča k mäsu pridať aj zrelý a ošúpaný banán. Upečený v mäsovom výpeku získa výbornú chuť a mäsko zase potrebnú mäkkosť a krehkosť.

Zaprášené izbové rastliny?

Nemusíte ich striekať vodou, ani používať drahé leštidlá na listy izbových rastlín. Stačí listy rastlín pretrieť vnútornou stranou banánovej šupky  – takýmto spôsobom nielenže odstránite z listov špinu, ale dodáte im aj krásny lesk.

Potrebujete vyleštiť topánky?

Aj tu sa zíde banánová šupka! A nielen to – vnútorná strana banánovej šupky nádherne vyleští aj striebro! Najprv však odstráňte zo šupky všetky vlákna a potom vnútornou stranou šupky dôkladne vydrhnite topánky (aj kožené), alebo predmety z o striebra. Nakoniec už iba pretrite papierovým obrúskom alebo mäkkou handričkou.

Máte chuť na banánové nanuky?

Urobte si ich! A aby sa vám to vyplatilo, urobte si pre začiatok hneď osem takýchto pochúťok.

Postup:
Štyri zrelé banány olúpte a uprostred prekrojte napoly. Do každého kúska zastrčte drievko, ktoré ste si v minulosti odložili z nanuka. Zabaľte do voskovaného papiera, dajte do mrazničky a o pár hodín si už môžete pochutnať na maškrte, akú určite nedostanete nikde kúpiť. Ak chcete maškrtiť ešte viac, zamrazené banány ponorte na chvíľu do roztopenej čokoládovej polevy, prípadne pridajte aj nastrúhané oriešky. Takto upravené nanuky zabaľte do voskovaného papiera a na chvíľu uložte do chladničky.