Púpavové recepty a ich čary

Púpavové recepty pre krásu, pohodu a zdravie

Púpava je nesmierne liečivá a pritom veľmi ľahko dostupná bylinka. Jej zber vám zaberie len pár minút, stačí sa iba poobzerať okolo seba. Pre našu nevedomosť, púpava je považovaná za burinu. Ľudia ju radšej pokosia, akoby ju pozbierali. Na liečenie sa používa list a kvitnúca vňať, vynikajúci je aj koreň. Od dávnych dôb však púpava bola využívaná v medicíne, napríklad u starých Grékov. Široké využitie má aj v tradičnej čínskej medicíne. Púpava obsahuje vitamíny A, B, C, D a minerály draslík, vápnik, železo a sodík. Ponúkame vám púpavové recepty, ktorým neodoláte.

Púpava – čistička pórov

Máte sklony k vyrážkam alebo k akné? Vyskúšajte odvar z kvetov púpavy, ktorý má očistné a zároveň aj upokojujúce účinky. Pripravíte si ho veľmi jednoducho: 2 PL čerstvých kvetov zalejete horúcou vodou a necháte lúhovať 15 minút. Takto pripravený hotový odvar sceďte a používajte na denné dočistenie pleti.

Proti mastným vlasom

Vyskúšajte púpavový ocot. Upokojuje podráždenú pokožku hlavy a vaše vlasy sa nebudú tak intenzívne mastiť. Do fľaše s vínnym octom vložte 15 púpavových listov a štyri kvety. Fľašu uzavrite a uložte ju na slnečné miesto na 10 dní. Denne fľašu pretraste. Takto pripravený hotový ocot preceďte do čistej fľaše a pridajte púpavové listy. Používajte ho na oplachovanie vlasov po umytí.

Púpavové recepty na krásu

Púpavový čaj čistí pečeň a ľadviny, čo sa prejaví aj na stave vašej pleti. Bude hebkejšia a rožiarenejšia. Ako si čaj pripravíte?  1/4 šálky púpavových listov prelejeme vriacou vodou a zhruba po piatich minútach sceďte. Popíjajte šálku čaju denne.

Pre zdravie tela

  1. Čaj  ( odvar ) z púpavy je vhodný pri cukrovke, žlčníkových a močových kameňoch, pri ochoreniach pečene a sleziny, zažívacích problémoch, pálení záhy, nechutenstve a zápche: 2 lyžičky nadrobno rezaného sušeného koreňa na 1 l vody. Necháme prejsť varom 1 minútu, potom necháme lúhovať. Scedíme a pijeme 2-4 šálky denne. Púpavu je možné kombinovať do zmesí spolu s brezovým listom, koreňom čakanky, prasličkou, koreňom petržlenu, zeleru a šalvie.

2. Čaj ( výluh ) z púpavy proti kŕčovým žilám a ich vzniku: 1 PL púpavových listov, 1 PL rebríčka, 1 PL slezu, zalejeme jedným hrnčekom vriacej vody a necháme lúhovať 5 minút. Scedíme a pijeme 2-3 šálky denne pred jedlom

3. Púpavové mlieko na bradavice – mlieko vyteká z odtrhnutých listov a stopiek. Postihnuté miesta potierame denne až do vymiznutia bradavíc.

Využitie v kuchyni

V kuchyni využijeme kvety púpavy na sirup či med, mladé listy a puky na šalát, do polievok alebo na vaječné omelety

Púpavový sirup

Suroviny:

400 kvetov púpavy, 3-4 citróny, 1,5 kg cukru a 1 liter vody

Púpavové recepty

Postup:

Citróny poriadne umyjeme a nakrájame na plátky. Kvety prepláchneme vodou, aby sme sa zbavili prípadných chrobáčikov. Do vody vložíme plátky citrónov, kvety púpavy ( môžeme pridať aj sedmokrásky ) a necháme zovrieť. Po dosiahnutí bodu varu odstavíme zo sporáka a necháme odstáť 24 hodín. Na druhý deň scedíme cez gázu, pridáme cukor a varíme 1 – 1,5 hod na miernom ohni. Či už je medík dostatočne hustý vyskúšame tak, že kvapneme na malý tanierik. Ak kvapka po ochladnutí drží tvar, môžeme med nalievať do pohárov. Poháre uzavrieme a obrátime hore dnom.

Mohlo by vás zaujímať

Púpavový med

70 minútSuroviny na púpavový med: 400 g púpavových kvetov, 2 chemicky neošetrené pomaranče, 2 chemicky neošetrené citróny, 1,5 l vody, 1 kg želírovacieho cukru 2:1 Postup:… Čítaj ďaľej

Púpavové víno

Pomáha pri problémoch s trávením, so žalúdkom, s pankreasom, pri žlčníkových a črevných kolikách. Užívame ho tesne pred jedlom, asi 50 ml.

Suroviny: 

6- 8 ks koreňa z púpavy (najlepšie čerstvý, no môže byť aj sušený ), 1 liter bieleho vína

Púpavové recepty
https://www.shutterstock.com/

Postup:

Koreň púpavy dobre umyjeme a najemno postrúhame.  Zalejeme vínom a necháme 14 dní macerovať. Potom scedíme a uložíme na tmavé a chladné miesto.

Púpavový likér

Suroviny:

1 liter jablčnej šťavy, 15 gramov čerstvých (môžeme použiť aj sušené) púpavových kvetov, trocha medovky lekárskej, 10 – 15 zrniek badiánu, 10 gramov rasce, po kávovej lyžičke zázvoru, kardamómu a koriandra, 100 mililitrov medu.

Púpavové recepty

Postup:

Korenie a bylinky posekáme a pomelieme na mlynčeku alebo v mažiari. Potom ich nasypeme do jablčnej šťavy, osladíme medom a prevaríme. Necháme vychladnúť. Ešte raz privedieme do varu, precedíme alebo prefiltrujeme a naplníme do sterilizovaných fliaš. Vzduchotesne uzavrieme a uložíme do chladu. Pijeme pohárik denne.

Jarný šalát s mladými púpavovými listami

Suroviny:

1 miska čerstvých mladých púpavových listov, 100 g slaninky pokrájanej na kocky, 2 krajce staršieho chleba pokrájaného na kocky, strúčik cesnaku.

Zálievka: 4 PL olivového oleja, 1 PL vínneho octu ( môže byť aj jablčný ), soľ, štipka cukru

Púpavové recepty
https://www.shutterstock.com/

Postup:

Púpavové listy, očistíme, umyjeme a necháme odkvapkať na sitku od vody. Pripravíme si zálievku a premiešame ju s listami púpavy. Na troche oleja osmažíme slaninku  a chlieb a cesnakom. Pridáme do šalátu a všetko spolu dobre premiešame.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach