Máte doma škoricu?
Vo väčšine domácností škorica ako aromatické korenie, či už vo forme tyčinky, alebo prášku, má svoje pevné miesto. Avšak okrem toho, že krásne vonia a dodáva jedlám zaujímavú a nezameniteľnú chuť, má aj skvelé účinky na organizmus. Nie nadarmo teda ju ľudia poznajú a používajú už viac ako päťtisíc rokov.
Široké využitie v kuchyni
Zatiaľ čo u nás sa s obľubou používa do kompótov, koláčov, štrúdlí, medovníčkov, cukroviniek rôzneho druhu a na ochutenie krupičnej kaše, či vareného vína, v orientálnej kuchyni sa pridáva aj do mäsitých a rybacích pokrmov. Ak sa vám chce trochu experimentovať, môžete jej trochu pridať aj do kávy – získa osobitú chuť.
Aromatická liečiteľka
Škoricová kôra má však oveľa širšie využitie. Už po tisícročia sa používa na liečenie rôznych zdravotných problémov. S obľubou jej liečivé účinky využívali už starí Číňania, Gréci, aj Egypťania. Veľmi obľúbená je aj v indickej ajurvéde. Pôsobí ako prírodné antibiotikum a okrem toho má antibakteriálne a protizápalové účinky. Čoraz častejšie sa o nej hovorí aj v súvislosti s potláčaním rakovinového bujnenia, s liečbou cukrovky druhého typu, ako aj tom, že dokáže spomaliť priebeh Parkinsonovej choroby.
Blahodárne pôsobí na trávenie
Čaj s pridaním trochy škorice sa odporúča pri pocitoch plnosti, pri hnačkách, kŕčoch v bruchu, ale aj pri nepríjemných pocitoch s nafukovaním. Má dobré účinky aj pri liečení Helicobacter pylori. Ak máte pocit, že vám dobre netrávi, uvarte si ľubovoľný čaj a dajte si doňho vylúhovať aj kúsok škoricovej tyčinky – pomôžete svojmu žalúdku a bude vám tráviť lepšie a rýchlejšie.
Jemné preháňadlo
Ak máte problémy s vyprázdňovaním, pridávajte si do jedla väčšie množstvo škorice (napríklad do jogurtu) – má preháňavé účinky, ale na rozdiel od iných preháňadiel, bez nežiaducich vedľajších účinkov.
Zahrieva studené ruky a nohy
Trápia vás studené ruky a nohy? Zvyknite si pridávať trochu škorice do čaju – úžasne prehreje a tonizuje celé telo, okrem toho je vynikajúcim posilňujúcim a očistným prostriedkom pri rekonvalescencii a povzbudzuje imunitný systém.
Pôsobí proti nachladnutiu
Škorica a med by nám určite nikdy nemali doma chýbať, pretože sú aj účinnou a rýchlou zbraňou proti chorobám z nachladnutia, pri chrípke, či angíne: Zmiešajte 1 polievkovú lyžicu medu s polovicou čajovej lyžičky mletej škorice, vymiešajte na kašičku a nechajte aspoň 5 minút odstáť. Potom užívajte ráno a večer polhodinu pred jedlom. Čaj so škoricou pomáha rozpúšťať hlieny a škoricová masť natretá na prsiach pôsobí veľmi liečivo pri kašli a zápale priedušiek.
Mohlo by vás zaujímať
Dokáže znižovať hladinu cukru
Vedecké štúdie potvrdili, že už pri konzumácii 1 g škorice denne sa dokáže znížiť hladina cukru v krvi až o 30 %. Samozrejme, tieto výsledky môžu byť u jednotlivých pacientov individuálne, preto je potrebné počas užívania škorice kontrolovať hladinu glukózy v krvi, aby náhodou nedošlo k hypoglykémii.
Znižuje cholesterol a priaznivo pôsobí na srdce
Keďže škorica pozitívne pôsobí na hrubé črevo, dokáže z tela odplavovať aj prebytočné tuky, čím znižuje hladinu cholesterolu. Preventívne teda pomáha aj proti ochoreniam srdca, zlepšuje krvný obeh, priaznivo pôsobí na cievny systém, znižuje krvný tlak, aj zrážanlivosť krvi.
Pôsobí proti stresu a navodzuje uvoľnenie
Ak sa cítite unavení a vystresovaní, pridajte si do čaju trochu škorice – takýto čaj vás príjemne uvoľní, upokojí a zlepší náladu. Pomáha aj aromaterapia – napríklad zapálená vonná sviečka so škoricovou arómou…
Likviduje akné
Trápia vás vyrážky? Zmiešajte 3 lyžice medu a 1 lyžičku škorice na kašičku. Túto zmes aplikujte na vriedky večer pred spaním a ráno pokožku umyte teplou vodou. Po týždni takejto kúry vriedky a vyrážky nielenže zmiznú, ale úplne sa vyhoja aj ich “korienky”…
Voňavý dych
Chcete mať svieži a voňavý dych? Každé ráno kloktajte tento “zázrak”: Zmiešajte 1 lyžicu medu a lyžicu škorice zmiešanej s horúcou vodou. Kloktadlo nechajte vychladnúť na príjemnú teplotu a kloktajte. Váš dych zostane čerstvý po celý deň. Okrem toho, toto kloktadlo pôsobí aj proti bolestiam hrdla.
Mohlo by vás zaujímať
Chlebík s medom a škoricou pre zdravé srdiečko
Zmiešajte med a mletú škoricu a natrite na chlieb, či hrianku namiesto džemu alebo marmelády. Toto jedzte pravidelne na raňajky. Takáto chutná nátierka znižuje hladinu cholesterolu v krvi a cievach a chráni pred infarktom. Pravidelné raňajky tohto druhu uľavujú aj pri dýchavičnosti a posilňujú srdcový tep.
Dobrá rada na záver: Doporučená denná dávka je medzi 2 – 4 g.
Upozornenie: Škoricu by nemali užívať tehotné ženy a ľudia, ktorí majú problem so žalúdočnými vredmi. Ak máte škoricový olej, nemali by ste si ho nanášať na pokožku nezriedený, pretože by mohol vyvolať alegickú reakciu.