Zázračný pomaranč?

Pomaranč, podobne ako citrón, je známy a uznávaný najmä pre svoj vysoký obsah nenahraditeľného vitamínu C. Vitamín C však  nie je ani zďaleka všetko, čo sa v tomto chutnom obocí skrýva. Okrem vitamínu C obsahuje i 170 fytochemikálií, ktoré výrazne posilňujú jeho pôsobenie v našom organizme. A keďže  pomaranče sú obľúbeným a osviežujúcim ovocím, všetky tieto cenné látky dostávame do tela veľmi príjemným spôsobom…

Chráni pred cholesterolom…

Pomaranče obsahujú vitamín C, kvercertín (jedna z najdôležitejších fytochemikálií flavonoidného typu), provitamín A a kyselinu listovú. Výsledkom je silný antioxidančný efekt na všetky bunky organizmu. Okrem toho flavonoidy bránia cholesterolu v krvi, aby sa uložil v stenách ciev, čím dokážu zastaviť proces artériosklerózy

Krášli a oživí pleť

Vysokým obsahom vitamínov B, hlavne biotínu sa pomaranč dokáže postarať o skrášlenie a oživenie našej pleti. Kyselina pantoténová obnoví stagnujúcu energiu v našich bunkách a naštartuje lepší metabolizmus. Tiež sa postará o zdravý rast vlasov a tvorbu sýtych vlasových pigmentov. Kyselina listová zlepší tvorbu žalúdočnej kyseliny, upraví zlé trávenie a zvýši krvotvorbu. Vitamín C účinne chráni pleťové bunky pred voľnými radikálmi a podporuje viazanie tkanív a kolagénu, ktoré sú dôležité pre krásu a pevnosť našej pleti.

Aké účinné látky obsahuje?

  • Cukry: Sú zastúpené v primeranom množstve – 9 g/100g. Telo ich ľahko vstrebáva
  • v obmedzených množstvách ich dobre znášajú i diabetici.
  • Vitamíny: B1 a B2 ,vysoký obsah vitamínu C (45 – 60 mg/100g) a karotenoidy – nositelia typického sfarbenia (látky podobné betakaroténu, ktoré sa premieňajú na vitamín A).
  • Minerály: Medzi nimi vyniká draslík a vápnik, ale dôležitý je i podiel železa a horčíka.
  • Kyselina listová: Je základnou výživnou látkou pre vývoj nervového systému plodu. Je zastúpená v množstve 30 – 40 mg/100 g. Pôsobí ako antioxidant a jej prítomnosť v krvi je nevyhnutná i pre správnu funkciu bielych ochranných krviniek (leukocytov).
  • Pektín: Je rastlinná vláknina, ktorá účinne bojuje proti cholesterolu. Nachádza sa len v bielej vnútornej šupke – mezokarpe (nie je v šťave).
  • Organické kyseliny: Prevažuje kyselina citrónová, ktorá zosilňuje účinok vitamínu C a uľahčuje vylučovanie toxických látok z tela (napr. kyseliny močovej).
  • Karotenoidy: Sú látky podobné betakaroténu, ktoré sa v tele premieňajú na vitamín A. Pôsobia ako silné antioxidanty. Z 20 karotenoidov nachádzajúcich sa v pomaranči je najvýznamnejší luteín a zeaxantín.
  • Flavonoidy: Sú to silné protizápalové, protirakovinové a antioxidačné látky. Majú pozitívny vplyv na obehovú sústavu. Medzi najznámejšie patrí rutín, hesperidín, kvercertín a naringín.
  • Limonoidy: Z chemického hľadiska sú to terpény a najviac z nich je zastúpený d – limonén. Výskumy potvrdili, že zabraňuje tvorbe tumorov. Tieto látky sú zodpovedné za arómu pomaranča, ktorá je jednou z vlastností pomaranča.
pomaranč
https://www.shutterstock.com

Vďaka svojmu výnimočnému zloženiu pomaranče zvyšujú

  • odolnosť  proti chorobám
    To, že nosíme chorým pomaranče, aby skoro vyzdraveli, má svoj reálny dôvod:
    Biele krvinky v našom tele plnia funkciu „telesnej polície“. Jedna biela krvinka dokáže za hodinu zlikvidovať asi 15 baktérií. Potvrdilo sa, že pomaranče svojím vysokým obsahom vitamínu C a iných liečivých látok zvyšujú zvyšujú množstvo a životnosť bielych krviniek a ich schopnosť bojovať proti chorobám.
    Flavonoidy s vitamínom C spomaľujú postup vírusov v ľudských bunkách a zvyšujú tvorbu protivírusového proteínu interferónu, ktorý si telo vyrába sám.
    Denná konzumácia pomarančov je vhodná pri chrípke, nádche a rôznych infekčných a horúčkovitých ochoreniach. Pomaranče ani vitamín C v tomto prípade síce nezabránia prepuknutiu nádchy alebo chrípky, ale výrazne skracujú dĺžku ochorenia a znižujú vážnosť príznakov. Na dosiahnutie tohto účinku je potrebné konzumovať aspoň štyri pomaranče denne.
  • chránia cievy
    Biela dužina pomaranča mezokarp je bohatá na pektín, rozpustnú vlákninu, ktorá účinne znižuje hladinu cholesterolu v krvi a lieči artériosklerózu. Pravidelná konzumácia pomarančov tiež znižuje krvný tlak a lieči choroby srdca. Flavonoidy v pomarančoch posilnené vitamínom C brzdia vytváranie zhlukov krvných doštičiek, čím účinne zrieďujú krv, zlepšujú jej cirkuláciu a pomáhajú tak predchádzať trombóze.
  • mineralizujú kosti (Vzhľadom na vysoký obsah vápnika, vitamínu C, horčíka a fosforu pomáhajú pomaranče pri obnove kostí, zubov a chrupaviek. V hojnej miere by ich mali užívať ženy, ktoré trpia osteoporózou a sú vhodné pri všetkých chorobách, pri ktorých došlo k strate minerálnych solí. Kyselina citrónová, ktorá je v pomarančoch bohato zastúpená, zlepšuje a uľahčuje vstrebávanie všetkých minerálov z čriev do krvi.
  • sú alkalizujúce (Pomaranče napriek svojej kyslej chuti sú vynikajúcimi alkalizérmi krvi.  Existuje jasná súvislosť medzi pH telesných tekutín a zdravím, či chorobou každého človeka).
  • pôsobia proti alergiám (U ľudí trpiacich alergiami, infekciami a degeneratívnymi chorobami bol zistený takmer vždy kyslý stav. Ak sa podarilo zvýšiť zásaditosť prostredia organizmu, takmer vždy to viedlo k výraznému zlepšeniu zdravotného stavu.) Zistilo sa totiž,  že ľudia s vysokou hladinou vitamínu C trpia na alergie podstatne menej. Tento efekt sa vysvetľuje schopnosťou vitamínu C potláčať účinky histamínu, ktorý spúšťa alergické prejavy. K prevencii vzniku alergických reakcií ako nádchy a prieduškovej astmy sa odporúča konzumovať denne 4 pomaranče denne, alebo šťavu z nich.
  • Pomarančová kúra účinne odbúrava kyselinu močovú v kĺboch, ktorá spôsobuje artritídu a dnu, tiež čiastočne dokáže rozpustiť obličkové kamene.
  • chránia pred rakovinovými ochoreniami (Mnohými štúdiami sa dokázalo, že už konzumácia jediného pomaranča chráni pred mnohými druhmi rakoviny a má silný pozitívny vplyv i pacientov s už potvrdenou diagnózou tohto ochorenia.)
  • liečia zrak (Pomaranče obsahujú veľké množstvo karotenoidov a ďalších antioxidantov, ktoré sú účinné v prevencii makulárnej degenerácie sietnice, ktorá je vo vyspelých krajinách hlavnou príčinou slepoty u ľudí nad 65 rokov.)

Mohlo by vás zaujímať

Pomarančový krém

30 minútEnergia: 195 kcal.Suroviny na pomarančový krém: 4 plátky bielej želatíny, 3 vajcia, 4 lyžice cukru, ¼ l pomarančovej šťavy, trochu nadrobno postrúhanej pomarančovej kôryNa ozdobenie: 1/8… Čítaj ďaľej

Tip pre krásu:

Krásna a čistá pleť vďaka pomaranču

Ak chcete mať krásnu a čistú pleť, skúste si ju pravidelne pretierať tampónikom namočeným do čerstvo vytlačenej šťavy z pomaranča, do ktorej ste pridali trochu mlieka.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach