Ako grilovať?

Počas teplých letných večerov patrí grilovanie medzi ideálne strávené chvíle s rodinou či priateľmi. Slováci si grilovanie jednoducho obľúbili. Príprava jedla na priamom ohni patrí medzi zdravé spôsoby prípravy, no nutné je dodržiavať určité postupy aby sme zbytočne nehazardovali so svojim zdravím.

Ako grilovať

Dnes sa griluje už takmer všade, v záhrade, parku a dokonca už aj na balkóne. Najbežnejším typom grilu je u nás ešte stále s dreveným uhlím, pri ktorom je najväčším problémom kvapkajúci tuk. Ten rozžeraví uhlie čím sa z dreva začnú uvoľňovať karcinogénne látky a tie sa teplým vzduchom dostanú naspäť do mäsa. V takomto prípade potraviny z roštu odložte, kým sa pahreba „neupokojí“.

Či už grilujete mäso, ryby alebo zeleninu, potierajte ich tukom iba minimálne a vyberajte menej prerastené mäsové výrobky.

Iné typy grilu?

Jednou z možností ako si môžete zjednodušiť situáciu je zmena grilu. Stratíte tým síce typickú chuť a vôňu dreva, no grilovanie bude zdravšie. Použiť môžete napríklad plynový, či elektrický. Poslednou novinkou je napríklad gril na báze vodnej pary.

Ako grilovať

Plynový gril typu s uvoľňujúci arómu

Tým, že stratíte typickú vôňu dymu, však môžete získať čosi iné. Existujú moderné plynové grily, ktoré obsahujú nádobku umiestnenú pod roštom. Do nej nalejete napríklad pivo či víno. V čom je jeho výhoda? Zahriatím sa začne odparovať aróma a jedlo tak získa jedinečnú vôňu a chuť. Toto by ste na klasickom briketovom či drevenom grile dosiahli ťažko.

Ako grilovať originálne – bez mäsa?

Veľmi dobrou alternatívou sú ryby, ktoré môžeme pripraviť v špeciálnych grilovacích držiakoch alebo v hliníkovej fólii, do ktorej pridávame napríklad citrón, cesnak či rozmarín.

Veľmi chutná je aj grilovaná zelenina. Skúste napríklad do alobalu zabaliť niekoľko kúskov nahrubo pokrájanej červenej repy s pridaním olivového oleja, cesnaku a trochou korenia. Pečte približne hodinu. Výsledkom budete prekvapení.

Čoraz častejšie aj Slováci objavujú čaro grilovaných syrov. Zabudnite na typickú chuť údeného oštiepku a skúste si ugrilovať plesňový syr. Podávajte s brusnicovou omáčkou a opečeným kúskom pečiva.

Tip na grilovaný syr:

Grilovaný hermelín s bazalkou a sušenými paradajkami

Ako grilovať

Doba prípravy: asi 30 minút

Save

Save

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach