Čistíme pomocou citrónu

Vedeli ste, že domácnosť môžete udržať čistú a sviežu aj vďaka obyčajne ingrediencii, ktorú máte pravdepodobne  bežne doma vo svojej kuchyni či komore?  Je to citrónová šťava. Citrónovou šťavou vyčistíte nielen škvrny na rukách, prádle, či zájdené vnútra sklenených váz a hliník. Ak citrónovú šťavu zmiešate so soľou vyčistíte touto zmesou dokonca aj hrdzu. Ďalej môžete citrónovú šťavu použiť na čistenie hodvábu, pozlátených kovov, medi, škvŕn od čučoriedok, čaju, čokolády, atramentu, jabĺk, mlieka, trávy, červeného vína, či čokolády.

 

Ponúkame vám 7 tipov na čistenie pomocou citrónu

1. Zápach v chladničke

Trápi vás nepríjemný zápach v chladničke aj po umytí? Rozkrojte citrón,  posypte ho lyžičkou kuchynskej soli a na tanieriku vložte do chladničky. 

2. Zneutralizuje pach octu

Ak radi umývate kuchyňu octom, ktorý je vynikajúcim prírodným čističom, nemusíte byť  spokojní, ako miestnosť po použití octu páchne. Majte poruke citrón, ktorého šťava pach octu neutralizuje.

 

3. Okná sa budú lesknúť

Čisté okná okná sú vizitkou každej dobrej gazdinky. Zmiešajte štyri polievkové lyžice citrónovej šťavy s pollitrom vody. Kyselina citrónová skvele rozpustí špinu, ako aj mastnotu. Na prípadné doleštenie stačí už len novinový papier.

4. Vyčistí a vydezinfikuje doštičky na krájanie

Je vaša kuchynská doska plná nepríjemných fľakov? Vezmite polovicu citróna a potrite s ňou povrch dosky na krájanie. Šťavu nechajte vsiaknuť a pôsobiť asi 10 minút. Škvrny zmiznú a doštička na krájanie bude ako nová. Naviac ju zbavíte všetkých pachov a baktérií. Citrón je vhodný nielen na drevené, ale aj na plastové doštičky.

 

5. Umyje riad

Namiesto drahých práškov, ktoré ničia špinu, vám postačí trocha citrónovej šťavy a hrubozrnnej soli. Zvyšky jedla a mastnota sa vám budú rozpúšťať pred očami a vaše ruky budú po použití tohoto prostriedku jemné a voňavé!

6. Odplaší mravce

Šupky z ovocia zalejete octom a necháte na ohni pár minút prevrieť. Necháte vychladnúť. Miesta, kde nepríjemný hmyz lozí, postriekate touto tekutinou. 

7. Uchová farbu varenej zeleniny a ovocia

Pripravujete varený karfiol, brokolicu alebo inú zeleninu? Prípadne lekvár? Pridajte do vody alebo ovocnej zmesi trochu citrónovej šťavy. Vďaka nej zelenina a ovocie nestratia svoju sviežu farbu a stále budú vyzerať chutne.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach