Tipy a recepty na najlepšiu letnú grilovačku

Grilovanie je v dnešnej uponáhľanej dobe obľúbeným spôsobom trávenia času. Môžeme zastaviť a v pokoji s priateľmi či rodinou, vychutnávať pohodu, užívať si teplého počasia a skvelé gastronomické zážitky. Ľudia na celom svete grilovanie milujú. Prípravu pokrmov nad otvoreným ohňom využívame storočia. Dnes už však možno grilovať aj s pomocou plynu alebo elektriny. Výhodou grilovania je, že sa používa menej tuku a jedlo má výraznejšiu chuť.

Tipy a recepty

Gril párty pod šírym nebom je vždy príjemnou udalosťou v znamení dobrého jedla a pohody. Zatiaľ čo sa steaky a rebierka opekajú – vy sa môžete zabávať a tešiť sa na lahôdky. Máločo chutí tak skvelo, ako práve ugrilované a typicky rozváňajúce jedlo. Výrobca amerických špičkových grilov Weber vám prináša rady a tipy, ako si naozaj gril párty užiť.

Tipy a rady :
Atmosféra – Dajte svojej párty štýl. Tu správnu náladu navodia lampióny, lampáše či pochodne. Pohrajte sa s farbami. Môžete zladiť farbu obrúskov, príborov, či prestierania. Využite živé kvetiny. Pripravte barbecue párty alebo grilovanie napr. v ázijskom štýle. Prispôsobte tomu dekorácie, obstarajte štýlovú hudbu. Pokiaľ čakáte viacej hostí, môžete pripraviť farebné vizitky s menami. Hostí môžete uvítať netradičným grilovaným predkrmom, ktorý naštartuje ich chuťové bunky. V štýle finger food môžete pripraviť špíziky, klobásy alebo syr a zabaliť ich do kornútov z farebného papiera.

Tipy a recepty

Brikety

Na palive záleží. Brikety sa pri veľkom sálaní tepla spaľujú pomalšie, vyvíjajú vysokú teplotu a zaručujú dokonalé výsledky grilovania. Ich správny výber je predpokladom pre pohodlné grilovanie. Dobrou voľbou sa vyhnete problémom s nedostatočným teplom a predčasným uhasínaním brikiet. Brikety horia až 240 minút. Pokiaľ sa nepoužívali dlho a zhoreli len na polovicu svojho objemu, môžete ich nabudúce použiť znovu s novými briketami.

Tipy a recepty

Čo grilovať

Grilovať môžete naozaj skoro čokoľvek. Hovädzinu, bravčovinu, jahňacinu alebo hydinu, či zeleninu, ovocie alebo sladké dezerty. Pre Spojené štáty Americké, kde má grilovanie najväčšiu tradíciu, sú typické veľké barbecue párty. Grilujú sa tam obrovské mriežkové steaky, hovädzie rebierka i kuracie krídelká. Americkou špecialitou sú tiež hamburgery a marsmallows špíziky. S obľubou sa tiež griluje v Stredomorí. Bajväčšej obľube sa tešia čerstvé a marinované ryby, plody mora a jahňacina. Nezaostáva ani Balkán a Ázia, kde obľubujú kebab, čevapčiči, pleskavicou a lahodnú zeleninu –paradajky, papriku a baklažán.

Tipy a recepty

Čistenie

Najprv odstráňte z grilovacieho roštu všetky hrubé pozostatky jedál. Ak najskôr odstránite v pozostatky papierovou vreckovkou, skrátite dobu vypaľovania. Ak je gril ešte horúci, otvorte pri grile na drevené uhlie vetrací prieduch a uzatvorte poklop. Proces vypaľovania grilovacieho roštu  bude podľa stupňa znečistenia trvať asi 10 minút. Potom dočistite ešte horúci rošt pomocou kefy. Vypaľovanie u plynových grilov môžete urobiť tak pred, ako aj po grilovaní. Ak už nebude vznikať žiadny dym, čistenie je dokončené. Elektrický gril vyčistíte tak, že nastavíte regulátor na vysoký stupeň a uzavriete poklop. Proces vypaľovania grilovacieho roštu bude rovnaký ako u bežných grilov, čiže 10 minút. Potom dočistite ešte horúci rošt pomocou kefy.

Deti

Nezabudnite vymyslieť program pre deti. Deti sa rady zapájajú do príprav. Nebojte sa im zveriť drobné dezerty, ktoré ľahko vyrobia bez veľkej námahy a neporiadku. Nechajte ich vyrábať ovocné špízy (ovocie napichané na špajdľu) alebo typickú pochúťku amerických detí – špízy z marshmallows.

Elektrický gril

Mrzí vás, že nemôžete grilovať, pretože nemáte záhradu, ale len malý balkón či terasu? Nesmúťte a zožeňte si  elektrický gril. S ním môžete pripravovať pochúťky aj na balkóne bez toho, aby ste obťažovali susedov dymom alebo sa vystavovali postihom, pretože manipulácia s otvoreným ohňom na balkóne nie je z bezpečnostných dôvodov povolená. Elektrický gril je navyše veľmi praktický, stačí ho zapojiť do zásuvky.

Gril

Vyberte si správny gril. Pokiaľ kupujete svoj prvý gril, vyberajte dôsledne. Radšej zvoľte značkový gril, u ktorého máte záruku, že vám vydrží v dobrom mnoho sezón. Zvážte, koľko miesta na gril máte k dispozícií, koľko ľudí s vami bude grilovať. Rozmyslite si, či zvolíte gril plynový, elektrický alebo na drevené uhlie. Zjednodušene povedané, plynový gril je pre náročných a profesionálov. Elektrický šetrí čas a  odpadá taktiež manipulácia s uhlím. Gril na drevené uhlie je klasika.

Jedlo

Včas si naplánujte, čo budete pripravovať. Mäso i zeleninu nakúpte vopred a pripravte si marinádu. Marinujte deň pred grilovaním. Najčastejšie grilujeme steaky, rebierka a klobásky. V lete, keď je teplo, sú najvhodnejšie ľahké pokrmy – finger food, ktoré môžete jesť pomocou rúk. Napríklad malé špízy z mäsa, rýb alebo syra, kúsky  zeleniny, či ovocia. K tomu podávajte dipy a omáčky. Hostia iste ocenia aj niekoľko druhov šalátov (zeleninový, ovocný alebo cestovinový). Zabezpečte dostatok tmavého a bieleho pečiva. Pokiaľ sa oslava pretiahne do večera, vaši hostia ocenia i ľahký dezert. Aj ten si  môžete pripraviť na grile.

Taniere, poháre, príbory

Majte ich radšej viac ako menej. Praktické sú papierové taniere na jedno použitie. Optimálna pohoda pri grilovaní je vždy aj otázkou správneho náradia. Nepodceňujte teda príslušenstvo pre prípravu, úpravu či čistenie. Weber má vo svojej ponuke celú radu grilovacích pomôcok a doplnkov.  Od klieští a obracačiek, cez zapaľovače,  termosondy až po taniere a rôzne podnosy, grilovacích mriežok, stojanov či špízov.

Omáčky

Pokiaľ nemáte čas alebo chuť si pripravovať vlastnú marinádu či koreninovú zmes, môžete využiť hotové grilovacie omáčky. V ponuke Weber nájdete hneď štyri: Ovocný karí sen, Starú dobrú barbecue, Maminu špeciálnu a Červenú ostro korenenú.

Pitie

Zabezpečte dostatok nápojov. Ku grilovaniu sa najviac hodí  pivo. Hostia si ho radi načapujú sami. Mnoho značiek vyrába pivo s pípou pre domáce použitie. Dôležité je, aby nápoje boli dobre chladené, preto ich dajte včas do chladničky a pripravte si dostatočné množstvo kociek ľadu pre nealko.

Zapaľovanie

Na palivový rošt vložte 2 až 3 podpaľovacie kocky a zapáľte ich. Umiestnite štartovací komín s grilovacími briketami priamo nad podpaľovacie kocky. Po asi 30 minútach, keď sú kocky žeravé, resp. pokryté šedým popolom, vysypte horúce brikety na palivový rošt alebo do košov na uhlie. Vďaka tomu sa brikety veľmi rýchlo rozpália a dosiahnu najvhodnejšiu teplotu.

Searing

Anglické slovo sear znamená „prudko opiecť“. Pri tomto spôsobe sa povrch mäsa, ryby či hydiny dostane na krátku dobu do priameho kontaktu s teplým kovom. Vďaka tomu sa na povrchu pokrmu vytvorí charakteristický odtlačok grilovacej mriežky. Pri vysokej teplote sa na grilovanom pokrme vytvorí hnedá, chrumkavá kôrka. Po tomto prudkom opražení sa pokrm jemne griluje až na požadovaný stupeň.

Vôňa

Chuť grilovaného pokrmu môžete zvýrazniť vôňou údiacich lupienkov. Lupienky stačí namočiť do vody a položiť ich na rozžeravené uhlie. Ak máte plynový gril, vložte ich do časti na údenie. Mäso môže získať vôňu po orechoch (hickory alebo pekan) či jabloňovom alebo čerešňovom dreve.

Recepty pre vydarenú záhradnú grilovačku

Predkrm:

Plnené paradajky so salsou Verde

Mäso

Rebierka s pikantnou omáčkou barbecue

Hydina

Kuracie krídelká so zázvorom

Ryby

Losos s citrónom a čiernym korením
Sumec obalený v slanine

Dezerty

Štrúdľa s vanilkovou omáčkou
Banán na grile
Palacinky s čučoriedkami na grile

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach