Bolia vás kĺby? Toto pomôže!

Boľavé kĺby veru dokážu riadne potrápiť a znepríjemniť život. Najmä, ak sa tento problém opakuje. To je zopár osvedčených dobrých rád, ktoré môžu pomôcť:

Kĺby

♥ Bylinkári odporúčajú pri bolestiach kĺbov, ako aj pri reume a pri degeneratívnej chorobe kĺbov pomôcť funkcii obličiek a popíjať bylinkové čaje, ktoré sú vhodné na obličky.

♥  Veľmi vhodná a jednoduchá pomoc  je užívanie jedlej želatíny – v množstve asi 5 g denne. Vhodná je aj konzumácia huspeniny či aspiku.

♥ Doprajte si kúpele s prísadou z borovicového ihličia.

♥  Natierajte si kĺby borievkovým olejom alebo masťou z borievky alebo kostihoja.

♥ Popíjajte levanduľový čaj, doprajte si kúpeľ s levanduľovou esenciou.

♥ Urobte si obklad z lipy: V 1 litri vriacej vody nechajte vylúhovať 50 g kvetov lipy – až do chvíle, kým výluh úplne nevychladne. Potom do výluhu namočte frotírový uteráčik, vyžmýkajte a priložte na postihnuté miesto. Navrch položte ešte suchý uteráčik.

♥  Do malého ľanového alebo gázového vrecúška naplňte seno, vložte ho na 15 minút do vriacej vody a nechajte ho v nej ešte ďalších 10 minút. Potom vrecúško vyžmýkajte , zabaľte do osušky a priložte na boľavé miesto – nechajte až do vychladnutia.

♥ Zomelieme koreň ďumbiera (zázvoru) a k tomu pridáme asi štvrtinovú dávku mletého semena horčice alebo ľanu. Všetko rozmiešame s malým množstvom vriacej vody na kašu, ktorú dáme do tenkej ponožky alebo plátna, zohrejeme nad parou a prikladáme na boľavé miesto na 30 minút aj niekoľkokrát denne.

♥ Pri bolestiach kolien, lakťov alebo ramien veľmi účinne pomáha aj starý recept zo zemiakov uvarených v šupke. Uvaríme zemiaky v šupke, roztlačíme a pridáme polovičný objem pomletého čerstvého alebo sušeného koreňa kostihoja. Dáme na plátno, pokvapkáme arnikovou tinktúrou, priložíme na boľavé miesto, obviažeme a necháme pôsobiť cez noc.

♥ Pripravte si čaj na podporu funkcie obličiek a popíjajte jednu šálku 4-krát denne, vždy medzi jedlami: Zmes pripravíme z 10 g brezového listu, 20 g kvetu vresu, 20 g listov lesných jahôd, 10 g koreňa ihlice tŕnistej, 10 g fialky trojfarebnej. Všetky bylinky zmiešame a každú šálku čaju si vždy pripravíme z 1 čajovej lyžičky bylinkovej zmesi a štvrťlitra vriacej vody. Zalejeme, necháme 5 minút vylúhovať a vypijeme po dúškoch.