Čakankový sirup

Doba prípravy 15 minútNáročnosť

Suroviny:

1 diel nadrobno natrhaných kvietkov čakanky, 3 diely cukru na prípravu sirupu z kvetov bazy a byliniek

Čakankový sirup

Postup:

Kvety čakanky vložíme do keramického mažiara a dôkladne ich potlačíme, presypeme  cukrom, dobre premiešame, vložíme do sklenej nádoby a vystavíme na slnečné miesto až dovtedy, kým sa cukor v pohári úplne neroztopí. Potom dáme uskladníme do pohárika so skrutkovacím uzáverom a odložíme na chladné miesto. Užívame po lyžičkách pri búšení srdca, ako aj pri pálení záhy.

Čakankový sirup

Povery a mytológia:

Starí Germáni považovali čakanku za zázračnú rastlinu, ktorá má vraj tajomnú moc: Stačilo sv vraj potrieť pokožku šťavou z tejto bylinky, alebo z jej koreňa a človek, ktorý tak urobil, bol obľúbenejší a milovanejší než ostatní. Okrem toho potieranie šťavou z čakanky vraj pomáha splniť to, po čom túžime…