Levanduľový sirup

Doba prípravy 15 minútNáročnosť

Suroviny:

½ kg levanduľových kvetov, 2 kg cukru na prípravu sirupu z kvetov bazy a byliniek, 1 liter vody

Levanduľový sirup

Postup:

Levanduľové kvety otrháme z drevnatých častí byliniek, vložíme ich do misy, posypeme cukrom a prelejeme ešte teplou, prevarenou vodou. Premiešame a zakryté necháme vylúhovať 48 hodín. Potom scedíme, ešte krátko povaríme a teplý sirup plníme do fliaš so skrutkovacím uzáverom.

Podávame riedený vodou, sódou alebo minerálkou.

V liečiteľstve sa levanduľový sirup používa ako upokojujúci prostriedok, ktorý tíši migrénu a zbavuje nás bolesti hlavy, znižuje pocit nervozity, úzkosti a napätia, teda pôsobí na celý náš nervový systém pri depresii a hystérii. Vhodná aj pre epileptikov. Jej sila sa využíva ja pri liečbe dýchacích problémov, pri chrípke a angíne.