Aj vás v chladnom zimnom počasí občas potrápia bolesti hrdla? Ak áno, môžete sa skúsiť liečiť chutnými šalviovými cukríkmi z vlastnej domácej produkcie. Uvidíte, že budú chutiť výborne a keď už nadobudnete istú zručnosť a cukríky vám pôjdu pekne od ruky, môžete si pripraviť aj do zásoby pre svojich blízkych. Zabalené v peknej dóze, pohári, či celofáne určite potešia aj pod vianočným stromčekom. Navyše, vašich blízkych bude pri srdci hriať príjemný pocit, že ste im darček vlastnoručne vyrobili…
Postup:
Do hrnčeka dáme 1,5 dl vody, 2 dl cukru, dobre zamiešame a dáme variť. Keď sa cukor rozpustí a začne vrieť, plameň stíšime na slabo a pomaličky varíme – pokojne aj 25 minút. Nebojte sa, hmota neprihorí – stačí, ak ju občas premiešate. Sirup je uvarený vtedy, ak kúsok hmoty, ktorú naberieme na malú lyžičku a vložíme do studenej vody, stuhne. Keď sme už cukrovú masu uvarili do jednoliatej hmoty požadovanej konzistencie, hrniec odložíme zo sporáka, počkáme, kým dobublinkuje a hneď potom pridáme 2 polievkové lyžice zomletej šalvie. Chvíľočku počkáme, kým hmota nebola úplne horúca (ale naozaj iba chvíľočku!) a ak chceme, aby cukríky boli trochu kyselkavé, primiešame ešte 1/2 čajovej lyžičky kyseliny citrónovej, alebo citrónovú šťavu. Potom už hmotu rýchlo vylejeme na vymastený plech alebo (ešte lepšie) na silikónovú podložku a z hmoty tvarujeme malé bonbóniky. Tieto obaľujeme v práškovom cukre, do ktorého sme pridali trochu škrobu, aby vyzerali pekne a nelepili sa na seba.
Mohlo by vás zaujímať
Dobrý tip:
Ak si zaobstaráte silikónové formičky na výrobu bonbónov, zvládnete výrobu liečivých cukroviniek celkom hravo a navyše, bonbóny budú mať pekný tvar. Podobné bonbóny si môžete pripraviť z rôznych byliniek – napríklad lipové, medovkové, harmančekové alebo mätové.