Mäta je jedna z najznámejších liečivých rastlín. Pozostatky mäty sa našli už v egyptských hrobkách pred 1000 rokmi a Japonci ju pestujú najmenej 2000 rokov. Jej názov však pochádza z gréckej povesti : “ Boh Hádes sa vraj zamiloval do nymfy Minthé, čo rozúrilo jeho žiarlivú ženu Persefonu a tá premenila nymfu na voňavú bylinku.“ V starovekom Grécku bola táto bylinka zasvätená podsvetiu a pripisovali sa jej magické schopnosti rozpútavania milostnej vášne ( najskôr chladivá a potom zahrieva ). Ženích a nevesta nosili Afroditin veniec upletený práve z mäty.
Gréci z nej vyrábali parfumy a podobne ako Rimania, ju vplietali do vencov pri náboženských obradoch. Verili však aj na jej liečivé účinky – používali ju pri uštipnutí hadom, pri zažívacích ťažkostiach, liečili ňou kašeľ či bolesti hlavy. Mätu mal v obľube aj Karol Veľký a do Európy a Británie ju priviezli Rimania. Mäta sa vďaka mníchom, ktorí ju pestovali v kláštorných záhradkách, veľmi rýchlo rozšírila po celej Európe už v stredoveku.
Ako a kde sa dá využiť
Ani moderná doba na ňu nezabúda. Mätový čaj zahreje organizmus a posilní ho pri rekonvalescencii. Zároveň osvieži a zbaví telo smädu pri horúčkovitých ochoreniach. A nielen to! Mäta pieporná nám pomáha pri odkašliavaní pri nachladnutí, uvoľňuje kŕče pri bolestiach žalúdka, nadúvaní či pálení záhy. Utišuje čkanie a je skvelá pri bolestiach v krku. Pôsobí nielen proti bolesti, ale aj protizápalovo.
Mäta odstraňuje aj pach z ústnej dutiny a pôsobí zároveň dezinfekčne pri zápale sliznice a bolení zubov. Môžeme ju použiť aj pri odvykaní od fajčenia. Spôsobuje miestne znecitlivenie nervových zakončení v ústnej dutine. Fajčiari preto necítia vôňu a chuť tabaku a navyše nikotín ich po čaji z mäty štípe. Obklady z mäty pomáhajú ako analgetikum na kĺby postihnuté artritídou a dnou. Éterické oleje, najmä gáfor a mentol, robia z mäty užitočný dezinfekčný prostriedok na opary, odreniny, alebo rezné rany. Pozor však treba dávať pri používaní homeopatík. Môže znížiť ich účinok.
Mäta pieporná má aj bohaté uplatnenie v kuchyni. Používa sa čerstvá alebo sušená vňať, do omáčok, do jedál z jahňacieho a baranieho mäsa, pri príprave zemiakov, zeleniny a zeleninových šalátov. Kombinuje sa najlepšie so šalviou, yzopom, saturejkou a estragónom.V neposlednom rade ju nájdeme aj v likéroch, cukríkoch či čokoládových náplniach. Pridaním mätového sirupu do čaju môžete prispieť na liečbu prechladnutia alebo mu dokonca predísť. Mätové lístky sa taktiež pridávajú do osviežujúcich drinkov.
1. Čaj z mäty proti žalúdočným kŕčom, hnačke, zvracaniu a črevnej kolike
Suroviny:
1 diel mäty, 1 diel harmančeka, 1 diel semienka feniklu, anízu alebo rasce
Postup:
3 ČL zmesi prelejeme 1/2 litrom vriacej vody, lúhujeme 15 minút a scedíme. Pijeme nesladené, maximálne 2 šálky denne. Nie však dlhodobo.
2. Čaj na upokojenie
Suroviny:
1 PL mäty, 1PL medovky, 1PL drveného semena anízu
Postup:
Zmes prelejeme 1/2 litrom vriacej vody, lúhujeme 10 minú, scedíme a pijeme sladené medom, maximálne však 3 šálky denne, medzi jedlom.
3. Klotadlo pri zápachu z úst, bolestiach zubov a zápale ďasien
Suroviny:
1 PL mäty, 1 PL harmačeka, 1 PL šalvie
Postup:
Bylinky dáme do 1/2 l studenej vody a zahrejeme, povaríme 5 minút, krátko vylúhujeme a scedíme. Kloktáme vychladnutým odvarom aspoň 2 -krát denne. Do jedného pohárika kloktadla môžete pridať aj lyžičku šalviovej tinktúry.
Mohlo by vás zaujímať
4. Čaj proti menštruačným bolestiam a na podporu laktácie
Suroviny:
1 ČL mäty vonnej, kučeravej alebo dlholistej ( nie však piepornej), 1 ČL medovky
Postup:
Bylinky prelejeme hrnčekom vriacej vody a lúhujeme 6 – 10 minút. Pijeme maximálne 3 šálky denne, najneskôr však do 17-tej hodiny. Inak hrozí nespavosť !!!
Ďalšie tipy na liečenie mätou
5. Pravé grécke Tzatziky
Suroviny:
1/2 l vody, 1/2 kg cukru, 50 g mätových lístkov
Postup:
Do hrnca nalejeme vodu a uvaríme ju s cukrom, pokým sa nerozpustí. Potom pridáme posekanú mätu z obľúbeného druhu mäty ( pre deti a tehotné ženy nepoužívať mätu piepornú ). Môžeme použiť aj hnedý cukor alebo med. Necháme krátko povariť a odstavíme z ohňa. Lúhujeme v zakrytom hrnci asi 2 hodiny, potom scedíme a nalejeme do sklenených fliaš. Mätový sirup je možné užívať po lyžičkách pri nechutenstve, zlom trávení a pri prechladnutí – 3-krát denne. Môžeme ho piť aj ako osviežujúci nápoj v horúcom lete s pridaním napríklad citrónovej šťavy.