Obrňte sa proti zime zázvorom

Počas zimného obdobia a začiatkom jari na nás číhajú rôzne vírusy a baktérie, preto je potrebné chrániť sa a posilňovať imunitu. Aromatický, štipľavý a pikantný koreň zázvoru by vo vašej kuchyni rozhodne nemal chýbať.

Toto pomenovanie je v slovenčine nepresné, odborne sa koreň nazýva „ďumbier lekársky“. Pochádza z juhovýchodnej Ázie a využíva sa nielen v kuchyni, ale aj v medicíne. Aromatickými zložkami ďumbieru sú silice, štipľavá látka gingerol a éterický olej. Používa sa pri liečbe tráviacich orgánov,  podporuje obranyschopnosť organizmu a metabolizmus. Znižuje cholesterol, pôsobí priaznivo na krvný obeh a činnosť srdca, tlmí bolesť hlavy a považuje sa za jeden z najlepších liekov proti nevoľnosti.

Koreň zázvoru je možné kúpiť čerstvý, sušený alebo kandizovaný. Dajte prednosť čerstvému nespracovaného koreňu, pred sušeným, už len pre jeho účinok a silu vône. Čerstvý zázvor slúži ako účinný liek proti chrípke a prechladnutiu. Najmä kvôli jeho účinku na krvný obeh, ktorý stimuluje a tým pádom zohrieva celé telo.

Mohlo by vás zaujímať

Zázvor v cukre

15 minútSkvelá cukrovinka, ktorá poteší odvážnych gurmánov, ktorí sa neboja vyskúšať niečo nové. Pikantná a sladká chuť s citrusovou dochuťou. Jej výroba je naozaj jednoduchá. Suroviny… Čítaj ďaľej

Pár tipov, ako pracovať so zázvorom:

Na ošúpanie zázvora stačí použiť polievkovú lyžicu. Nakloňte lyžicu na stranu a použite hranu na šupku. Vrchná vrstva by sa mala rýchlo a ľahko oddeliť.

Zázvor sa udržuje veľmi dobre v chladničke. Vydrží tak aj dva, tri týždne.

Pri kúpe zázvora sa sústreďte  na jeho povrch, mal by byť hladký. Zvráskavenému so sivými škvrnami sa vyhnite.

Okrem liečivých účinkov sa zázvor bohato využíva aj v kuchyni. Najmä v Indii a Číne sa čerstvý a sušený zázvor používa ako cenná kulinárska ingrediencia, ktorá dodáva pokrmom pikantnú citrónovú príchuť. V sušenom stave sa stal neoddeliteľnou súčasťou rôznych druhov orientálnych korenín, napríklad kari, ktorým sa ochucujú rôzne druhy mäsitých a rybích pokrmov.

Jeho využitie je naozaj veľmi všestranné, možno ho dokonca použiť v surovom stave v kozmetike. Ak máme problémy s jazvami a pigmentáciou pleti. Prikladajte si čerstvý zázvor na problematické miesta dvakrát denne, neumývajte. Pleť by sa mala po pár týždňoch vrátiť do normálu.

Recepty zo zázvoru:

Čaj proti nachladnutiu

proti zime zázvorom
https://www.shutterstock.com

Základom je čerstvý nastrúhaný koreň. Ten zalejeme vriacou vodou a necháme lúhovať 10-15 minút. Na jeden liter vody stačí asi 2-3 cm dlhý kúsok. Výborný je s medom a citrónovou šťavou. Môžeme však pridať aj škoricu a klinčeky.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach