Počas zimného obdobia na nás číhajú rôzne vírusy a baktérie, preto je potrebné chrániť sa a posilňovať imunitu.
Aromatický, štipľavý a pikantný koreň zázvoru by vo vašej kuchyni rozhodne nemal chýbať.
Ďumbier lekársky
Toto pomenovanie je v slovenčine nepresné, odborne sa koreň nazýva „ďumbier lekársky“. Pochádza z juhovýchodnej Ázie a využíva sa nielen v kuchyni, ale aj v medicíne. Aromatickými zložkami ďumbieru sú silice, štipľavá látka gingerol a éterický olej. Používa sa pri liečbe tráviacich orgánov, podporuje obranyschopnosť organizmu a metabolizmus. Znižuje cholesterol, pôsobí priaznivo na krvný obeh a činnosť srdca, tlmí bolesť hlavy a považuje sa za jeden z najlepších liekov proti nevoľnosti.
Koreň zázvoru je možné kúpiť čerstvý, sušený alebo kandizovaný. Dajte prednosť čerstvému nespracovaného koreňu, pred sušeným, už len pre jeho účinok a silu vône. Čerstvý zázvor slúži ako účinný liek proti chrípke a prechladnutiu. Najmä kvôli jeho účinku na krvný obeh, ktorý stimuluje a tým pádom zohrieva celé telo.
Pár tipov, ako pracovať so zázvorom:
? Na ošúpanie zázvora stačí použiť polievkovú lyžicu. Nakloňte lyžicu na stranu a použite hranu na šupku. Vrchná vrstva by sa mala rýchlo a ľahko oddeliť.
? Zázvor sa udržuje veľmi dobre v chladničke. Vydrží tak aj dva, tri týždne.
? Pri kúpe zázvora sa sústreďte na jeho povrch, mal by byť hladký. Zvráskavenému so sivými škvrnami sa vyhnite.
Zázvor v kuchyni
Okrem liečivých účinkov sa zázvor bohato využíva aj v kuchyni. Najmä v Indii a Číne sa čerstvý a sušený zázvor používa ako cenná kulinárska ingrediencia, ktorá dodáva pokrmom pikantnú citrónovú príchuť. V sušenom stave sa stal neoddeliteľnou súčasťou rôznych druhov orientálnych korenín, napríklad kari, ktorým sa ochucujú rôzne druhy mäsitých a rybích pokrmov.
Jeho využitie je naozaj veľmi všestranné, možno ho dokonca použiť v surovom stave v kozmetike. Ak máme problémy s jazvami a pigmentáciou pleti. Prikladajte si čerstvý zázvor na problematické miesta dvakrát denne, neumývajte. Pleť by sa mala po pár týždňoch vrátiť do normálu.
Recepty zo zázvoru:
Čaj proti nachladnutiu
Základom je čerstvý nastrúhaný koreň. Ten zalejeme vriacou vodou a necháme lúhovať 10-15 minút. Na jeden liter vody stačí asi 2-3 cm dlhý kúsok. Výborný je s medom a citrónovou šťavou. Môžeme však pridať aj škoricu a klinčeky.