Potraviny, ktoré v zime dodajú vitamíny a energiu

V zimných mesiacoch je pre telo obzvlásť potrebný dostatočný prísun vitamínov a vlákniny. Na pultoch obchodov môžete nájsť mnoho zdravých a výživných druhov čerstvej zeleniny a ovocia, ktoré vám dodajú nielen energiu, ale aj spomínané vitamíny.
Prinášame vám výber tých najlepších pre toto obdobie s dvoma chutnými receptami, ktoré si doma rýchlo pripravíte a nemusíte sa báť ani o svoju líniu.

potraviny
https://www.shutterstock.com

Reďkovky

Reďkovky sú vynikajúcim zdrojom vitamínu C, s ich delikátnou chrumkavosťou a jemne ostro-sladkou chuťou sú typickou zeleninou do šalátov alebo prílohou na obložené chlebíky. Vynikajúce sú povarené so štipkou cukru a soli alebo grilované spolu s rôznou zeleninou a ochutené sójovou omáčkou.

potraviny
https://www.shutterstock.com/

Červené pomaranče

Toto šťavnaté ovocie môžete pridať do šalátov, dezertov alebo si z nich pripraviť skvelý vitamínový nápoj. Tak ako ostatné citrusy sú plné vlákniny a vitamínu C, ktorý je v zimných sychravých dňoch veľmi potrebný pre ľudský organizmus. Ich krásna krvavočervená farba bude pekným designovým prvkom každého jedla.

Mohlo by vás zaujímať

Pikantná hrianka s pomarančom

25 minútEnergia: 342 kcal.Pikantná hrianka s pomarančom – suroviny: 4 plátky ražného chleba, 1 lyžica ostrejšej horčice, 1 lyžica majonézy, 4 plátky šunky, 125 g eidamu, 2… Čítaj ďaľej

Kapusta

Vynikajúca zelenina, ktorá telo detoxikuje a zároveň mu dodá potrebné vitamíny C, K a vlákninu.  Môže pomôcť pri liečbe zápchy, vredov, migrén a ekzémov, ale aj pri Alzheimerovej chorobe, reume alebo artritíde. Je aj vynikajúcou potravinou pri diétach. Chutí rovnako dobre čerstvá aj povarená ako príloha k mäsu.

potraviny
https://www.shutterstock.com/

Mohlo by vás zaujímať

Dusená plnená kapusta so smotanou

60 minútDusená plnená kapusta so smotanou – suroviny: 8 väčších kapustných listov, 400 g bravčového mäsa, 1 lyžica masti,  2  cibule, 8 g ryže, soľ, mleté… Čítaj ďaľej

Rebarbora

Táto stonkatá zelenina je tou pravou na chladné dni. Má kyslastú chuť, a preto je najlepšia ochutená troškou cukru alebo medu. Je výbornou prísadou do koláčov, ale dá sa využiť aj do ovocných či zeleninových štiav. Obsahuje málo kalórií a vitamíny C, A a taktiež kalcium.

potraviny
https://www.shutterstock.com

Mohlo by vás zaujímať

Croissant s jahodovo-rebarborovým džemom

360 minútPotrebujeme: zaváraninové fľaše, mixér s miesiacim hákom, potravinovú fóliu, papier na pečenie, valček, plech na pečenie, pierko na potieranie Suroviny na croissant s jahodovo-rebarborovým džemom (rozpočet na… Čítaj ďaľej

Gaštany

Plody gaštanov sú typické pre krátke zimné obdobie, najčastejšie od októbra do decembra. Sú dobrým zdrojom vitamínu C, svojou jemne orieškovou príchuťou skvelo dochutia jedlo či pečivo. Vynikajúcou variantou sú pečené gaštany, ktoré nemusíte nijak dochucovať a v zime ich nájdete na každom rohu.

potraviny
https://www.shutterstock.com

Mohlo by vás zaujímať

Polievka z pečených gaštanov

35 minútPolievka z pečených gaštanov – suroviny: 250 g jedlých gaštanov, 1 menšia cibuľa, 2 plátky zázvoru, 30 g masla, 2 stonky zeleru, 1 liter zeleninového… Čítaj ďaľej

Artičoky

Artičoky majú v slovenskej kuchyni ojedinelé zastúpenie. V obchodoch sa dajú zohnať aj konzervované. Artičoky sú delikátna potravina a zaujímavosťou je, že sú prirodzene slané. Sú bohaté na vlákninu, vitamín C a kyselinu listovú, ktorá je nevyhnutná pre tvorbu nových buniek.

Mohlo by vás zaujímať

Teplý špenátovo-artičokový dip

40 minútSuroviny na teplý špenátovo-artičokový dip: 1 lyžica olivového oleja, konzerva bielych fazuliek, pohár light majonézy, 100 g taveného syra, lyžička tabasca, lyžička kapár, štipka čierneho… Čítaj ďaľej

Všetky prísady postupne pridávajte do mixéra až celú zmes vymixujete do hladka. Predhrejte si trúbu na maximum a pečte 25 – 30 minút v litrovej nádobe. Povrch zmesi by mal jemne zhnednúť a po okrajoch by sa mali vytvoriť bublinky.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach