Šípkový sirup

V jesennom čase je dobré pripraviť si zdravý sirup z čerstvých šípok, ktorý nielenže príjemne chutí a osvieži, ale pomôže aj našej imunite. Ak sme si teda z jesennej prechádzky priniesli krásne sfarbené červené šípky, vložme 500 g šípok ho hrnca, zalejme 1 litrom vody, uve’dme do varu a potom ešte 5 minút nechajme na miernom ohni povariť. Hrniec zakryjeme, po piatich minútach odstavíme z ohňa a šípky necháme ešte 15 minút vylúhovať. Potom šípky prepasúrujeme cez jemné sitko a prepasírovanú hmotu pridáme nazad k šípkovému odvaru a prisypeme aj 400 g kryštálového cukru.  Dobre premiešame a na miernom ohni všetko spolu ešte asi 10 minút prehrejeme a  povaríme. Ešte teplé plníme do čistých fliaš so skrutkovacím uzáverom a skladujeme na chladnom mieste.  Šíokový sirup môžeme riediť vodou, sódou, minerálkou alebo ho pridávať do čaju.

Šípkový sirup