Vyskúšajte voňavú lekáreň, ktorá zaženie rôzne neduhy a stojí naozaj pár centov. Zaradiť korenie do svojho jedálnička sa naozaj oplatí. Pridajte ho do vianočného pečiva alebo do vareného vína.
Rasca – podporuje zažívanie
Pomáha pri kolike, plynnatosti a nevoľnosti. Rovnako ničí baktérie. Priaznivo pôsobí na zažívací trakt, kŕče tráviaceho ústrojenstva, na srdce, tvorbu materského mlieka, pri menštruačných bolestiach. Zlepšuje krvotvorbu, dezinfikuje črevá a uľahčuje vykašliavanie. Je vhodné ju pridávať k zelenine, ktorá spôsobuje nadúvanie – použitím rasce sa tento efekt neutralizuje. Rozžutie semena odstraňuje pach z úst. Rascu je možné použiť aj u dojčiat a detí.
Používajú sa semienka ako aj vňať do syrov, chleba, slaného pečiva, pri nakladaní kyslej kapusty. Trocha rasce môžete pridať aj do hrnca, keď varíte zemiaky. Zneutralizuje škodlivé účinky solaninu. Mladé listy rasce je možné využiť pri príprave polievok, mäsa, šalátov a nátierok. Ak máte po jedle pocit plnosti, stačí pohrýzť pár semienok rasce.
Čierne korenie – posilní pamäť
Je najznámejším a najvšeobecnejšie používaným korením na celom svete. Čierne korenie zlepšuje látkovú výmenu, chráni srdce, pľúca a zrak. Podporuje chuť do jedla a zlepšuje trávenie. Hodí sa do polievok, mäsových jedál, omáčok a môžete ho pridať aj po perníka.
Šafran – korenie proti nádche
Je obľúbeným prostriedkom indickej a tibetskej medicíny. Znižuje horúčku, posilňuje nervy a vnútorné orgány. Podporuje tvorbu žlče a pôsobí močopudne. Jedlám dodáva žltú farbu a originálnu príchuť. Je kľúčovou prísadou do rybacích a ryžových pokrmov, Taliani ho pridávajú do rizota a Angličania z neho pečú koláče. Poznajú ho v arabskej, indickej, čínskej aj latinskoamerickej kuchyni. Neslúži len na dochucovanie potravín, ale aj na farbenie sladkostí, cesta, masla, syra, polievok či omáčok. Stačí ho len štipka, aby lahodne okorenil jedlo, dodal mu výnimočnú chuť a farbu.
Zázvor – korenie proti nachladnutiu
Počas chladných mesiacov vás ochráni pred nachladnutím, virózami, ale aj kašľom. Vynikajúci je aj proti žalúdočným problémom, pretože podporuje tvorbu tráviacich enzýmov. Rovnako podporuje krvný obeh, pomáha predchádzať trombózy, posilňuje srdce, reguluje hladinu cholesterolu, prospieva aj pri črevných infekciách. Pripravte si čaj z čerstvého koreňa zázvoru s medom a citrónom.
Muškátový oriešok – vás upokojí
Silice, ktoré sa v ňom nachádzajú, pomáhajú pri trávení, ale aj pri zápale priedušiek. Mletý muškátový oriešok sa používa iba v malých množstvách, lebo obsahuje jedovatú látku miristicín. Je výborným prostriedkom na oslabené nervy, podporuje chuť do jedla a funguje ako afrodiziakum. V menších dávkach sa využíva pri liečbe astmy, nespavosti, pankreatídy, nefritídy, k zmierneniu hnačiek a plynnatosti. Pridáva sa do koreniacich zmesí, špenátu, jedál zo zeleniny, napríklad karfiolovej alebo brokolicovej polievky.
Vanilka – na náladu
Jej sladkastá vôňa vás zbaví smútku a pohladí vašu dušu. 🙂 Jej aromatické tyčinky posilňujú srdce, odstraňujú únavu, zbavia vás úzkosti, strachu, či zlej nálady. Podporuje celkovú kondíciu. Pôsobí aj ako afrodiziakum. Pred použitím vanilkový struk pozdĺžne rozrežte a vyškrabte dužinu spolu s drobnými semienkami. Vanilka je vynikajúca do krémov, pudingov, dezertov a zmrzliny. A ako si vyrobíte domáci vanilkový cukor?
Najjednoduchšie je celý struk narezať na 5 cm kúsky a dať do jemného kryštálového cukru (1 struk na 300-400 g cukru). Struk môžete použiť čerstvý alebo sušený (pár dní ho necháte na vzduchu preschnúť). Po 2 týždňoch je vanilkový cukor hotový.
Badián – proti bolesti
Odvar z badiánu lieči kašeľ, bolesť v hrdle, pomáha pri kolike a reumatických bolestiach. Pridáva sa do kompótov, sladkých jedál, slivkového lekváru, perníka a aj do mäsových pokrmov. Hviezdičky badiánu ukrývajú v sebe látky, ktoré tlmia bolesť a ukľudňujú.
Ak máte z nejakého dôvodu problém so zápachom z úst, stačí, ak rozhryznete v ústach kúsok hviezdicového badiánu a zápach sa výrazne eliminuje. Ak máte zažívacie problémy, stačí, ak si pripravíte “badiánový čaj”. Postup je jednoduchý: 1 čajovú lyžičku pomletého badiánu zalejte asi 2 decilitrami vriacej vody a nechajte 5 – 6 min. vylúhovať.
Škorica – upraví menštruáciu
Jej hrejivé účinky pocítite okamžite po jej požití. Celým telom sa vám rozleje nádherné teplo. Škorica pôsobí protizápalovo, má blahodarný vplyv na mozog a upravuje silnú menštruáciu. Používa sa do kompótov, vareného vína, punču a pečenia. Vďaka jej antibiotickým a protiinfekčným účinkom je použitie škorice spolu s medom považované za prírodnú prevenciu pred chrípkou, prechladnutím či angínou. Med je prirodzené antibiotikum a jeho sila sa škoricou ešte zosilní.
Náš tip: Pripravte si 1 polievkovú lyžicu medu a rozmiešajte v nej približne necelú polovicu kávovej lyžičky mletej škorice. Premiešajte, aby sa obe zložky dobre spojili, a nechajte 5 minút odstáť. Pridajte pár kvapiek citrónovej šťavy a užívajte ráno a večer.
Klinček – proti bolesti zubov
Patrí medzi ďalšie korenie, ktoré vás prehreje. Ničí baktérie, zmierňuje kŕče a dodáva životnú silu. Klinčeky pôsobia napríklad proti baktériám a dokážu si skvelo poradiť napríklad aj v oblasti problémov v ústnej dutine. Využívajú sa najmä v domácej medicíne na liečbu bolestí zubov. Na tento neduh si môžete pripraviť:
- tinktúru – stačí namočiť 10 klinčekov do 1 dcl alpy alebo liehu, nechať dva týždne lúhovať a aplikovať na boľavé zuby.
- Ak nemáte pripravenú tinktúru a potrebujete rýchlo uľaviť od bolesti, stačí požuť jeden klinček (alebo ho vopred rozdrviť) a pridržať ho na boľavom mieste. Má výborné dezinfekčné účinky a pôsobí proti bolesti zubov ako anestetikum