Veselé gaštanobranie

Október sa definitívne ujal svojej nadvlády a spolu s ním nastala aj pravá jesenná atmosféra. Stromy vyfarbili svoje lístie, lastovičky odleteli do teplých krajov a oblohu namiesto nich zaplnili šarkany najrôznejších veľkostí a tvarov. K jeseni tiež neodmysliteľne patrí lákavá vôňa pečených gaštanov, šíriaca sa mestom či našimi kuchyňami, a pochodujúci „gaštankovia“ v oknách detských izieb. Táto dobre známa a mimoriadne obľúbená prírodná pochúťka si rozhodne zaslúži našu pozornosť – okrem pozitívnych účinkov na ľudský organizmus gaštany pomáhajú cibriť fantáziu a šikovnosť detí i dospelých, zahnať pochmúrnu náladu a najnovšie dokonca dokážu chutne spestriť náš pravidelný pitný režim. Ak ste ešte nepodľahli ich kúzlu, je najvyšší čas zoznámiť sa!

Gaštany

Gaštany – zdravá pochúťka

Jedlé gaštany obsahujú mnoho vitamínov, napríklad vitamín B, E, K a majú tiež vysoký podiel vitamínu C, ktorého množstvo v gaštanoch je dokonca porovnateľné s podielom vitamínu C v citróne. Dôležitý je tiež obsah látok ako zinok, železo, horčík, fosfor, vápnik či draslík, ale aj tanín, ktorý je účinným antioxidantom. Gaštany majú pozitívny vplyv na vlasy, kožu, ale aj žalúdok, srdce, mozog, reumatické ochorenia a krvný obeh. Konzumácia plodov gaštanu pomáha vyplavovať jedy z pečene, podporovať trávenie a keďže neobsahujú glukózu, sodík ani lepok, sú vhodné pre celiatikov a pochutnať si na nich môžu aj ľudia trpiaci srdcovými chorobami a vysokým krvným tlakom. Gaštanom sa tiež pripisujú priaznivé účinky pri chudokrvnosti, vyčerpanosti, bolestiach hlavy a chronickom kašli. Zároveň potláčajú únavu, nespavosť i depresiu a svojím zložením pomáhajú pri podpore imunity. Navyše, vďaka nízkemu obsahu tukov (3%) si ich môžete smelo dopriať, kedykoľvek sa vám zažiada.

Gaštany – ideálne menu do sychravého počasia 

Aby ste predišli nepríjemnostiam s vybuchovaním gaštanov v rúre, či ich následnému zdĺhavému šúpaniu, dajte si záležať na ich úprave ešte pred samotným pečením v rúre. Čím dôkladnejšie ich nakrojíte, tým jednoduchšie sa budú potom lúpať. Ak sa neponáhľate, nakrajujte ich až predvarené a vychladnuté, pôjde vám to oveľa ľahšie. Vlhkou handrou gaštany očistite, potom ich ostrým nožom opatrne narežte, najlepšie na vypuklej strane gaštana.

Mohlo by vás zaujímať

Gaštanová torta

Gaštanová torta bez múky

60 minútJedinečná gaštanová torta bez múky s jemným krémom zo Zlatého klasu bez varenia Suroviny na recept Gaštanová torta bez múky: Na cesto: 150 g horkej… Čítaj ďaľej

Po narezaní ich rozložte na panvicu na miernom ohni a prikryte vlhkou handrou alebo uterákom. Môžete ich piecť aj v rúre na 220°C, dobrým tipom je podliať plech trochou vody, aby sa gaštany nepripiekli. Asi po 30-tich minútach narezané škrupinky popraskajú a začnú sa otvárať. Občas nezabudnite gaštany poprevracať, aby sa nespálili.

Gaštankovia

Keď sa v tráve začnú objavovať prvé popadané gaštany, je čas poriadne sa poobliekať a vydať sa spolu so svojimi ratolesťami na veselé gaštanobranie. Či už sa vyberiete do lesa, parku alebo ich spolu nakúpite v najbližšom obchode, pobyt na čerstvom vzduchu v spojení s pohybovou aktivitou iste oceníte vy aj vaše deti.

Mohlo by vás zaujímať

Polievka z jedlých gaštanov

50 minútPolievka z jedlých gaštanov – suroviny ( rozpočet pre 4 osoby ): 30 g šalotky, 30 g stopkového zeleru, 20 g zemiakov, 2 PL masla,… Čítaj ďaľej

Navyše, vytváranie najrôznejších figúrok, zvieratiek či stavieb z gaštanov bude pre nich skvelou hrou, pri ktorej si dokonale precvičia jemnú motoriku a kreativitu. Na výrobu veselých gaštankov budete potrebovať: zápalky alebo špáradlá, lepidlo, ceruzky, nožničky, nite, špagát, rôzne prírodné materiály (lístie, konáriky, žalude) a veľkú dávku trpezlivosti.

Na klasického gaštanka vám postačia 2 veľké gaštany, z ktorých vytvoríte hlavu a trup a dva menšie, ktoré poslúžia ako topánky. Všetko spojíte špáradlami, z ktorých vzniknú aj obe ruky. Polovica gaštanovej šupinky poslúži ako čiapka, oči s ústami zase jednoducho namaľujete alebo vytvoríte nožničkami. Pre tých najmenších sú vhodné na výrobu jednoduché zvieratká ježko či koník, starší sa môžu pokúsiť o výrobu vtáčika, psíka či medveďa. Na toto typické zvieratko našich lesov ponúkame aj podrobný návod: ako bruško poslúži jeden väčší gaštan, spojený s dvoma ploskejšími gaštanmi – nohami – pomocou kúskov špáradiel. Menší poslúži ako hlava, na ktorú prilepíme dve uši, vystrihnuté z papiera alebo lepenky a namaľované hnedou farbou. Tvár domaľujeme a na záver vytvoríme labky z dvoch guľôčok vaty, prilepených na bruško medveďa. Dobrá rada na záver – s čerstvými gaštanmi ide práca ľahšie, sú mäkšie a poddajnejšie pri manipulácii. Možností na ich využitie je neúrekom – fantázii sa totiž medze nekladú ☺.

Save

Save

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach