12 tipov o syroch – ako ich kupovať, ako skladovať?
Možno ich zamraziť? Prečítajte si tipy o syroch a dozviete sa viac 🙂
1. Nákup
Tvrdé syry je najlepšie kupovať vcelku. Tak sa im zachová intenzívna chuť.
2. Balenie
Nikdy by nemali byť zabalené nepriedyšne. Aby nevysychali, najlepšie je skladovať ich s pohárom červeného vína alebo s jablkom. Môžeme ich skladovať aj pod keramickým zvonom alebo skleným zvonom, najlepšie na drevenej doske.
3. Uchovávanie
Najlepšie sa „cítia“ pri teplote 12 stupňov Celzia. Ideálna je chladná pivnica. Výnimka: Čerstvý syr má rád nízku teplotu.
4. Životnosť
Optimálnu chuť si tvrdý syr zachová 14 dní, krájaný vydrží 10 dní, mäkký iba 8 dní.
5. Nôž na syry
Mal by byť v každej domácnosti. Špeciálny nôž na krájanie tenkých plátkov z tvrdého syra, ktorý dokáže krájať superjemné kvety či „lupene“.
Mohlo by vás zaujímať
6. Syrová misa
Dobre sa kombinuje s orechami, hroznom, jablkami, kivi a v podstate s väčšinou ovocných druhov. Rovnako chutné ako čerstvé ovocie, je aj sušené, ako napríklad figy, datle….. Nikdy však neklaďte ovocie priamo na syr.
7. Poradie syrov na mise
Usporiadajte ich tak, že najprv uložte jemné syry a postupne sa ostrosť syrov stupňuje. Plesňové sa podávajú vždy ako posledné.
8. Konzumácia
Syry, ktoré podávame, by mali mať izbovú teplotu, aby sa ich vôňa správne rozvinula. Z chladu ich však vyberte až polhodinu pred podávaním.
9. Syr a pivo
Čím je syr jemnejší, tým ľahšie má byť pivo. Napríklad typu romadur sa hodí k čiernemu pivu.
10. Víno a syry
Ľahké vína sú vhodné k tvarohu a jemným maslovým syrom. Silné červené vína k ementálu alebo plesňovému syru.
Mohlo by vás zaujímať
11. Pleseň
Plesňové syry krájajte a ukladajte tak, aby sa na mise nedotýkali iných syrov – pokazili by im chuť.
12. Zamrazovanie
Nikdy ich nezamrazujte. Výnimku tvorí iba strúhaný parmezánm z ktorého možno odoberať po porciách podľa potreby.