12 tipov o syroch

12 tipov o syroch – ako ich kupovať, ako skladovať?

Možno ich zamraziť? Prečítajte si tipy o syroch a dozviete sa viac 🙂 

1. Nákup

Tvrdé syry je najlepšie kupovať vcelku. Tak sa im zachová intenzívna chuť.

2. Balenie

Nikdy by nemali byť zabalené nepriedyšne. Aby nevysychali, najlepšie je skladovať ich s pohárom červeného vína alebo s jablkom. Môžeme ich skladovať aj pod keramickým zvonom alebo skleným zvonom, najlepšie na drevenej doske.

3. Uchovávanie

Najlepšie sa „cítia“ pri teplote 12 stupňov Celzia. Ideálna je chladná pivnica. Výnimka: Čerstvý syr má rád nízku teplotu.

4. Životnosť

Optimálnu chuť si tvrdý syr zachová 14 dní, krájaný vydrží 10 dní, mäkký iba 8 dní.

5. Nôž na syry

Mal by byť v každej domácnosti. Špeciálny nôž na krájanie tenkých plátkov z tvrdého syra, ktorý dokáže krájať superjemné kvety či „lupene“.

Mohlo by vás zaujímať

K akému vínu aký syr

Syr ako dezert

15 minútSkúsili ste už svojim priateľom namiesto koláčov a slaných tyčiniek naservírovať syr? Pravidlá servírovania syra sú veľmi jednoduché a zaručia vám u vašich hostí úspech.… Čítaj ďaľej

6. Syrová misa

Dobre sa kombinuje s orechami, hroznom, jablkami, kivi a v podstate s väčšinou ovocných druhov. Rovnako chutné ako čerstvé ovocie, je aj sušené, ako napríklad figy, datle….. Nikdy však neklaďte ovocie priamo na syr.

7. Poradie syrov na mise

Usporiadajte ich tak, že najprv uložte jemné syry a postupne sa ostrosť syrov stupňuje. Plesňové sa podávajú vždy ako posledné.

8. Konzumácia

Syry, ktoré podávame, by mali mať izbovú teplotu, aby sa ich vôňa správne rozvinula. Z chladu ich však vyberte až polhodinu pred podávaním.

9. Syr a pivo

Čím je syr jemnejší, tým ľahšie má byť pivo. Napríklad typu romadur sa hodí k čiernemu pivu.

10. Víno a syry

Ľahké vína sú vhodné k tvarohu a jemným maslovým syrom. Silné červené vína k ementálu alebo plesňovému syru.

Mohlo by vás zaujímať

Nebeský syrový dezert so sušenými paradajkami

15 minútCamembert je francúzsky mäkký syr, ktorý pochádza z Pays d’Auge v Normandii. Tento syr patrí k najznámejším syrom na svete. Má charakteristickú plesňovú kôru so svetlohnedým mriežkovaním. Cesto slamovožltej farby býva rovnomerne zrelé, bez… Čítaj ďaľej

11. Pleseň

Plesňové syry krájajte a ukladajte tak, aby sa na mise nedotýkali iných syrov – pokazili by im chuť.

12. Zamrazovanie

Nikdy ich nezamrazujte. Výnimku tvorí iba strúhaný parmezánm z ktorého možno odoberať po porciách podľa potreby.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach