Aby sa vydaril, alebo 20 rád pre perfektný džem!
I napriek tomu, že varenie džemu nie je žiadna veda, oplatí sa mať pri jeho príprave na pamäti zopár zásad:
- Všetky recepty na prípravu džemu so želírovacím cukrom uvádzajú brutto hmotnosť ovocia (celkovú hmotnosť).
- Nepracujte s viac ako 1 ½ kg ovocia súčasne!
- Na prípravu džemu je najvhodnejšie použiť dozreté ovocie. Jeho aróma je intenzívnejšia a obsahuje menej vody. Ovocie musí byť čerstvé, tvrdé a dozreté, avšak nemalo by byť prezreté, inak bude džem obsahovať vodu.
- Čím menšie sú kúsky ovocia, tým kratší je čas varenia a starostlivejšia príprava.
- Dôležité je, aby ste cukor do džemu zamiešali čo najrýchlejšie, ako je to možné.
- Cukor určený na prípravu džemu vmiešajte do studenej ovocnej masy, pretože inak by džem mohol zrôsolovatieť príliš rýchlo.
- Na prípravu džemu použite kuchynské vybavenie z nerezovej ocele s pevným dnom. Nádoba musí byť dostatočne veľká a ovocnou zmesou zmiešanou s cukrom naplnená len do polovice.
- Džem vždy pripravujte v nádobe bez pokrievky.
- Presný čas trvania varenia závisí od percenta pektínu a stupňa zrelosti ovocia. Nedá sa preto presne stanoviť. Avšak akékoľvek ovocie je potrebné variť minimálne 5 minút.
- Ako zistíte, že je džem už hotový? Vezmite nádobu z ohňa a malé množstvo džemu kvapnite na studený plytký tanier. Ak džem stuhne, je hotový.
- Prírodný pektín v cukre na prípravu džemu stráca svoj účinok od 10 minút varenia. Znamená to, že ak by sa džem varil príliš dlho, zostane v tekutej forme.
- Ak je džem príliš hustý, zmiešajte ho pred použitím s vriacou vodou.
- Čo ak džem počas varenia vytvorí penu? Pena neznižuje kvalitu džemu, jednoducho ju pred plnením pohárov džemom odstreďte.
- Ak nemôžete využiť celé množstvo ovocia v jeden deň, zmiešajte pripravené ovocie s cukrom na prípravu džemu a odložte ho na noc na chladné miesto.
- Ak nemôžete spracovať veľké množstvo ovocia tak rýchlo ako je potrebné, pripravte si ho po 1 kg a zmrazte toto množstvo bez pridania cukru. Môžete tak pripravovať čerstvý džem častejšie a kombinovať rôzne druhy ovocia.
- Opatrne používajte ovocné destiláty, likéry alebo koreniny (škorica, vanilka, zázvor). Držte sa zásady: „Menej je niekedy viac“.
- Pripravené poháre na džem položte na vlhký uterák, aby sa nerozbili v dôsledku náhlej zmeny teploty počas ich plnenia horúcim džemom. Poháre musia byť čisté, odmastené a nepoškodené.
- Umyté poháre pred použitím opätovne dobre opláchnite horúcou vodou (alebo rumom). Neutierajte ich a položte na čistý kuchynský uterák.
- Cukor zachováva sfarbenie ovocia. Avšak džem stratí svoju pôvodnú farbu, ak ho budete dlhšie skladovať v miestnosti s prirodzeným svetlom.
- Ideálna teplota skladovania pripraveného džemu sa pohybuje od 4 do 12 °C.