20 rád pre perfektný džem

Aby sa vydaril, alebo 20 rád pre perfektný džem!

I napriek tomu, že varenie džemu nie je žiadna veda, oplatí sa mať pri jeho príprave na pamäti zopár zásad:

perfektný džem

 

  1. Všetky recepty na prípravu džemu so želírovacím cukrom uvádzajú brutto hmotnosť ovocia (celkovú hmotnosť).
  2. Nepracujte s viac ako 1 ½ kg ovocia súčasne!
  3. Na prípravu džemu je najvhodnejšie použiť dozreté ovocie. Jeho aróma je intenzívnejšia a obsahuje menej vody. Ovocie musí byť čerstvé, tvrdé a dozreté, avšak nemalo by byť prezreté, inak bude džem obsahovať vodu.
  4. Čím menšie sú kúsky ovocia, tým kratší je čas varenia a starostlivejšia príprava.
  5. Dôležité je, aby ste cukor do džemu zamiešali čo najrýchlejšie, ako je to možné.
  6. Cukor určený na prípravu džemu vmiešajte do studenej ovocnej masy, pretože inak by džem mohol zrôsolovatieť príliš rýchlo.
  7. Na prípravu džemu použite kuchynské vybavenie z nerezovej ocele s pevným dnom. Nádoba musí byť dostatočne veľká a ovocnou zmesou zmiešanou s cukrom naplnená len do polovice.
  8. Džem vždy pripravujte v nádobe bez pokrievky.
  9. Presný čas trvania varenia závisí od percenta pektínu a stupňa zrelosti ovocia. Nedá sa preto presne stanoviť. Avšak akékoľvek ovocie je potrebné variť minimálne 5 minút.
  10. Ako zistíte, že je džem už hotový? Vezmite nádobu z ohňa a malé množstvo džemu kvapnite na studený plytký tanier. Ak džem stuhne, je hotový.
  11. Prírodný pektín v cukre na prípravu džemu stráca svoj účinok od 10 minút varenia. Znamená to, že ak by sa džem varil príliš dlho, zostane v tekutej forme.
  12. Ak je džem príliš hustý, zmiešajte ho pred použitím s vriacou vodou.
  13. Čo ak džem počas varenia vytvorí penu? Pena neznižuje kvalitu džemu, jednoducho ju pred plnením pohárov džemom odstreďte.
  14. Ak nemôžete využiť celé množstvo ovocia v jeden deň, zmiešajte pripravené ovocie s cukrom na prípravu džemu a odložte ho na noc na chladné miesto.
  15. Ak nemôžete spracovať veľké množstvo ovocia tak rýchlo ako je potrebné, pripravte si ho po 1 kg a zmrazte toto množstvo bez pridania cukru. Môžete tak pripravovať čerstvý džem častejšie a kombinovať rôzne druhy ovocia.
  16. Opatrne používajte ovocné destiláty, likéry alebo koreniny (škorica, vanilka, zázvor). Držte sa zásady: „Menej je niekedy viac“.
  17. Pripravené poháre na džem položte na vlhký uterák, aby sa nerozbili v dôsledku náhlej zmeny teploty počas ich plnenia horúcim džemom. Poháre musia byť čisté, odmastené a nepoškodené.
  18. Umyté poháre pred použitím opätovne dobre opláchnite horúcou vodou (alebo rumom). Neutierajte ich a položte na čistý kuchynský uterák.
  19. Cukor zachováva sfarbenie ovocia. Avšak džem stratí svoju pôvodnú farbu, ak ho budete dlhšie skladovať v miestnosti s prirodzeným svetlom.
  20. Ideálna teplota skladovania pripraveného džemu sa pohybuje od 4 do 12 °C.