4 pravidlá ako správne mraziť

Na čo si treba dať pozor?

1. Vhodná nádoba na mrazenie

Dobrý obal zabráni prístupu vlhkosti a vzduchu, ktorý by jedlo znehodnotil alebo poškodil. Výborné sú  stohovateľné sady plastových škatuliek. Pri nákupe si dobre skontrolujte, či a ako dolieha viečko k obalu. Zle tesniace nádoby nekupujte. Jedlá, ktoré nie sú tekuté, môžete zamraziť v plastovom vrecku.

ako správne mraziť

2. Čo mraziť

Nie všetky suroviny sú vhodné na mrazenie. Mraziť môžete: mäso, chlieb, knedle, cestoviny a omáčky s paradajkami. Rovnako kukuricu, hrášok, fazuľky, mrkvu, špenát alebo huby.

3. Čo nemraziť

Pri mrazení zabudnite na omáčky zahustené kukuričným škrobom, zeleninu s vysokým obsahom vody, zemiakové polievky a jedlá s vysokým obsahem tuku, ako sú majonézy, jogurty a syry. Výnimkou je maslo.

4. Rozmrazovanie

Množstvo jedál môžete priamo tepelne upraviť (napríklad ryby, zamrazené karbonátky alebo pečivo určené k dopečeniu). Pokiaľ jedlo vyžaduje rozmrazenie, nechajte ho cez noc v chladničke. Nikdy ho nenechávejte rozmrazovať pri izbovej teplote.

Nezabudnite:  Rozmrazené jedlo do mrazničky nepatrí.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach