Ako zachrániť jedlá, ktoré nám nevyšli?

Tipy, ako vylepšiť kuchynské katastrofy

Aj tej najlepšej kuchárke sa niekedy stane, že sa jedlo rozvarí alebo jej prihorí. Viete, ako zachrániť tie najčastejšie kuchynské katastrofy?

zachrániť jedlá

Rozvarené cestoviny, ryža, pečené zemiaky, ktoré nie sú chrumkavé, ale ako blato… Nič nie je frustrujúcejšie, ako keď sa nám podarí podobný kúsok krátko pred príchodom partnera či hostí. I keď pripálené jedlo určite nič nezachráni a márne sa budeme snažiť vyberať menej pripálené kúsky (cítiť to bude vždy), predsa len pri niektorých „nehodách“ existuje spôsob záchrany.

Rozvarené cestoviny a ryža

Nestihli ste cestoviny včas vypnúť a trošku sa rozvarili? Šikovným trikom je osmažiť ich narýchlo na panvici. Tým sa odstráni prebytočná vlhkosť a spevnejú. Podobným spôsobom môžete ošetriť aj prevarenú ryžu. Keď k nej navyše pridáme niekoľko druhov chutnej zeleniny, nikto nebude poznať, že to tak pôvodne vôbec byť nemalo.

Mľandravé pečené zemiaky

Pečené alebo opekané zemiaky, ktoré nie sú chrumkavé, nepotešia. Najhoršie je, ak sa skôr ako upečú rozpadnú a vytvoria mľandravú masu. Ako z tejto kuchárskej katastrofy von?

Myslime na jedno

I keď ženy sú schopné multitaskingu – o tom niet pochýb, pri príprave jedál sa veľmi nevypláca. Ak aj musíme popri varení robiť niečo iné, používajme minútky alebo budík, aby nám včas pripomenuli, že je potrebné skontrolovať stav jedla. Rozdeľme ich na dve časti tak, aby neboli na sebe navrstvené, ale vypĺňali len dno pekáča, pokvapkajme olejom a dajte na 5 až 10 minút ešte zapiecť. Pre lepší efekt i chuť môžeme posypať strúhaným syrom a bylinkami.

Maslové hrče v ceste na koláč

Ponáhľame sa rýchlo niečo dobré upiecť a zrazu si všimneme, že maslové cesto, ktoré miešame, je plné hŕč? Zrejme sme ho nenechali odležať a zmäknúť pri izbovej teplote. Takéto cesto nedávajme nikdy piecť, ale hrčky masla roztopme nad parou alebo vo vodnom kúpeli. Táto oprava však nebude fungovať, ak už sme do cesta pridali múku. Funguje na spojenie masla a vajec, prípadne cukru.

Ak maslo pred pridaním do cesta roztápame na plameni či v mikrovlnke, myslime na to, že by sme ho mali pred pridaním do cesta nechať vychladnúť. Inak v kombinácii s vajíčkami môže spôsobiť ešte väčší problém ako studené maslo.

-sz-

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach