Táto aromatická bylinka má veľmi silnú charizmu i skvelú chuť. Môžeme si ju vypestovať aj na balkóne, či na kuchynskom okne a svojou vôňou prevonia celé okolie. Je omnoho chutnejšia i zdravšia ako sušená.
Bazalka pre zdravie: Nielen chutí, ale aj lieči
Naši predkovia bazalku používali na liečbu nevoľnosti. Predbežné štúdie však ukazujú podstatne viac potenciálnych výhod tejto bylinky, najmä koncentrovaných extraktov z nej:
- redukovanie straty pamäte spojenej so stresom a starnutím,
- redukovanie depresie súvisiacej s chronickým stresom,
- redukovanie poškodení po mozgovej príhode a podpora zotavenie sa,
- regulácia hladiny cukru v krvi, cholesterolu a triglyceridov,
- zníženie krvného tlaku u ľudí s hypertenziou,
- uvoľnenie ciev a riedenie krvi,
- ochrana pred poškodením čriev aspirínom, prevencia vredov,
- prevencia pre určitým typom rakoviny, vrátane rakoviny prsníka, hrubého čreva a pankreasu,
- zvýšenie duševnej bdelosti pri vdychovaní vo forme aromaterapie,
- minimalizovanie rastu baktérií, ktoré spôsobujú zubný kaz, tým pádom aj zápachu z úst,
- boj proti baktériám, a to aj rezistentným na antibiotiká,
- odpudzovanie hmyzu, vrátane komárov a kliešťov.
Aké vitamíny a minerály obsahuje bazalka?
Jedna lyžica (približne 2 gramy) čerstvej bazalky obsahuje:
Kalórie | 0,6 |
Vitamín A | 3% odporúčaného denného príjmu |
Vitamín K | 13% odporúčaného denného príjmu |
Vápnik | 0,5% odporúčaného denného príjmu |
Železo | 0,5% odporúčaného denného príjmu |
Mangán | 1,5% odporúčaného denného príjmu |
Najdôležitejším z vitamínov, ktoré bazalka poskytuje je teda vitamín K. Obsahuje tiež prospešné rastlinné zlúčeniny, ktoré majú antioxidačné a protizápalové vlastnosti – zároveň jej dávajú charakteristickú výraznú arómu a chuť.
Mohlo by vás zaujímať
Obľúbené odrody
V predajniach s potravinami najčastejšie nájdeme odrodu Genovese s veľkými okrúhlymi listami. Zaujímavou odrodou však je aj citrónová bazalka, ktorá má listy zúžené a zašpicatené. Je to odolná odroda, skvelá na pestovanie pre začiatočníkov. Odrôd je mnoho, nájdete ich v záhradníckych centrách hneď niekoľko.
Bazalka v kuchyni
Bazalka je veľmi chutná nielen na cestovinách, ale tiež sa hodí do pesta, na pizzu a do zdravých šalátov. Oceníme ju ako zdravú ozdobu polievok, stačí ju nasekať tesne pred podávaním. Vychutnáte si ju aj v koktailoch, smoothies a miešaných nápojoch.
Ako bazalku skladovať?
Žiaľ, ako mnoho iných byliniek, ani čerstvá bazalka nezostane dlho svieža. Ak chcete jej trvanlivosť predĺžiť, poukladajte listy na vlhkú, ale nie mokrú papierovú utierku. Zrolujte a vložte do plastového vrecka. Potom vrecko vložte do chladničky. Takto vydrží pár dní. Keď zhnedne alebo sa na nej začne tvoriť sliz, už ju nekonzumujte.