Čerstvý syr ako od babičky

Máte chuť na domáci čerstvý syr a neviete, ako na to? Skúste nasledovný, veľmi jednoduchý recept:

Suroviny na čerstvý syr:

2 litre plnotučného mlieka, 3 citróny, soľ, prípadne bylinky.

Postup:

Do väčšiho hrnca nalejeme 2 litre mlieka, privedieme ho do varu a potom pomaly prilievame vytlačenú šťavu z troch citrónov. Postupne sa v mlieku začne vytvárať syrová hmota – zrazenina, ktorá sa začne oddeľovať od syrováttky. Odstavíme zo sporáka, necháme chvíľu vychladnúť a potom scedíme cez sitko, kde syrovú hmotu necháme dobre odkvapkať.

Mohlo by vás zaujímať

12 tipov o syroch

12 tipov o syroch – ako ich kupovať, ako skladovať? Možno ich zamraziť? Prečítajte si tipy o syroch a dozviete sa viac 🙂  1. Nákup… Čítaj ďaľej

Po odkvapkaní syr zabalíme do čistého plátienka, zaťažíme ťažším predmetom a necháme minimálne pol hodiny zaťažený. Čím dlhšie necháme syr zaťažený, tým bude pevnejší. Hotový syr môžeme krájať na kocky a konzumovať buď priamo, s chlebíkom, do šalátov alebo ľubovoľne. Ak chceme, môžeme ho pred zaťažením premiešať s ľubovoľnými bylinkami a soľou.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach