Čerstvý syr ako od babičky

Máte chuť na domáci čerstvý syr a neviete, ako na to? Skúste nasledovný, veľmi jednoduchý recept:

Čerstvý syrSuroviny:
2 litre plnotučného mlieka, 3 citróny, soľ, prípadne bylinky.

Postup:
Do väčšiho hrnca nalejeme 2 litre mlieka, privedieme ho do varu a potom pomaly prilievame vytlačenú šťavu z troch citrónov. Postupne sa v mlieku začne vytvárať syrová hmota – zrazenina, ktorá sa začne oddeľovať od syrováttky. Odstavíme zo sporáka, necháme chvíľu vychladnúť a potom scedíme cez sitko, kde syrovú hmotu necháme dobre odkvapkať. Po odkvapkaní syr zabalíme do čistého plátienka, zaťažíme ťažším predmetom a necháme minimálne pol hodiny zaťažený. Čím dlhšie necháme syr zaťažený, tým bude pevnejší. Hotový syr môžeme krájať na kocky a konzumovať buď priamo, s chlebíkom, do šalátov alebo ľubovoľne. Ak chceme, môžeme ho pred zaťažením premiešať s ľubovoľnými bylinkami a soľou.