Chutná domáca medovina, ktorej neodoláte

Aj vy radi ponúknete návštevám počas chladných jesenný a zimných dní niečo na zohriatie? A najlepšie, ak je to vlastnej výroby? A čo tak pripraviť si domácu medovinu? Vôbec to nie je také zložité, ako si možno myslíte a výborne sa hodí aj v predvianočnom a vianočnom čase!

domáca medovina
stock.adobe.com

Ak by ste sa náhodou obávali, či sa domáca medovina vydarí a aby ste si už tú vianočnú medovinku pripravili naisto, môžete si ju namiešať z polovičného množstva surovín už teraz. Mimochodom, ak patríte k tým, ktorí radi darujú na Vianoce darček z vlastnej dielne, tak možno práve medovina je to pravé, čím potešíte svojich blízkych!

Suroviny na domácu medovinu:

1 liter čistej neochutenej vodky, 200 g cukru krupice, 100 g pravého kvalitného masla, 300 g medu, 4 g pomarančovej kôry, 4 g citrónovej kôry, voda podľa potreby – na zriedenie.

Postup:

V hrnci na sporáku si z masla a cukru pripravíme svetlý karamel. Potom pridáme med s citrónovou a pomarančovou kôrou a nakoniec prilejeme aj trochu vody, aby voňavá karamelovo-medová hmota bola redšia. Necháme chvíľu spolu povariť a úplne na záver ešte prilejeme liter vodky a všetko necháme spolu prehriať. Ešte teplú medovinu nalievame do pekných sklených fliaš a uzavrieme. Konzumovať možno už aj okamžite – len čo domáca medovina trochu vychladne.