Rumový súdok
Ovocie nakladáme najlepšie do kameninového 5 – 6 litrového súdka. Ovocie musí byť bez zrelé. Pred vložením do nádoby ho dôkladne umyjeme a usušíme, aby sa do súdka nedostala žiadna voda. Ovocie postupne zasýpame cukrom a zalievame rumom.
500 g ovocia zasypeme 500 g kryštálového cukru a necháme 30 minút lúhovať. Potom zalejeme rumom, tak, aby presahoval ovocie asi na šírku palca. Na začiatku treba niekedy rum dopĺňať. Súdok previažeme celofánom a skladujeme na chladnom mieste. Na ďalšie vrstvy použijeme vždy po 500 g z každého ovocia, ktoré v mise zasypeme 250 g cukru, necháme vylúhovať a potom jemne vložíme do súdka a zalejeme rumom, vždy asi centimeter nad ovocie. Zakaždým dobre uzavrieme.