Domáce likéry a pochúťky

Rumový súdok

Ovocie nakladáme najlepšie do kameninového 5 – 6 litrového súdka. Ovocie musí byť bez zrelé. Pred vložením do nádoby ho dôkladne umyjeme a usušíme, aby sa do súdka nedostala žiadna voda. Ovocie postupne zasýpame cukrom a zalievame rumom.

Domáce likéry a pochúťky

500 g ovocia zasypeme 500 g kryštálového cukru a necháme 30 minút lúhovať. Potom zalejeme rumom, tak, aby presahoval ovocie asi na šírku palca. Na začiatku treba niekedy rum dopĺňať. Súdok previažeme celofánom a skladujeme na chladnom mieste. Na ďalšie vrstvy  použijeme vždy po 500 g z každého ovocia, ktoré v mise zasypeme 250 g cukru, necháme vylúhovať a potom jemne vložíme do súdka a zalejeme rumom, vždy asi centimeter nad ovocie. Zakaždým dobre uzavrieme.

Domáce likéry a pochúťkyKedy a aké ovocie do súdka?

 

?máj, jún, júl – jahody

?jún, júl – nevykôstkované višne,

?júl, august –  ošúpané, vykôstkované a pokrájané marhule alebo broskyne,

?august, september – rozpolené a vykôstkované  mirabelky alebo slivky,

?september, október – hrušky, jablká, (ošúpané a pokrájané na kúsky), čerstvý ananás.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach