Farebná zemiaková kaša

Ak si myslíte, že zemiakovú kašu nemožno nijako ozvláštniť, tak ste na omyle! Stačí, ak si navaríme klasickú zemiakovú kašu a tú si potom zafarbíme podľa ľubovôle – na zeleno, na žlto, bordovo alebo hoci aj na ružovo. Ako? Celkom jednoducho – stačí mať poruke vymixovaný a uvarený hrášok, trochu kurkumy alebo šafranu a cviklovú šťavu alebo pyré.

zemiaková kaša

Suroviny:

500 g zemiakov, 200g mrazeného hrášku, 50 g masla, 200 g mlieka (alebo sladká smotana), trochu cukru, trochu kurkumy alebo šafranu, cviklová šťava alebo cviklové pyré z uvarenej cvikly.

Postup:

Zemiaky uvaríme v osolenej vode, potom pridáme mlieko (smotanu) a maslo a vyšľaháme na pyré. Kým sa varia zemiaky, vedľa na panvici povaríme trochu vody, pridáme do nej cukor na prisladenie hrášku a v ďalšej nádobe si uvaríme alebo iba vo vriacej vode krátko sparíme mrazený hrášok. Uvarený hrášok scedíme, prisladíme cukrovou vodou a vyšľaháme v mixéri. Pridáme trochu soli, ktorá chuť hrášku ešte viac zintenzívni Hráškové pyré pridáme do zemiakovej kaše, čím ju prifarbíme na peknú zelenú farbu. Ak chceme, aby zemiakové pyré bolo žlté, prifarbíme ho trochou kurkumy alebo šafranu – podľa množstva získame pekné žlté alebo oranžové odtiene. V prípade, že chceme, aby zemiaková kaša bola ružová, primiešame do nej uvarenú a v mixéri vyšľahanú cviklu, ktorú môžeme dochutiť trochou medu.

Tieto tipy nám prezradil šikovný kuchár Erik Bobor.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach