Existujú pravidlá pre ich používanie?
Korenie a bylinky sú pre našu kuchyňu nenahraditeľné. Niekto má to šťastie a môže si vyhradiť kúsok záhrady na pestovanie kuchynských byliniek, alebo aspoň kúsok balkóna. Pokiaľ nie je k dispozícií záhrada, môžeme si bylinky aj kúpiť. V poradí najlepšie čerstvé, mrazené, v paste a nakoniec sušené. Avšak ich treba aj správne používať. Najčastejšie používané sú petržlenová vňať kučeravá, alebo hladká. Ďalej bobkový list, kôpor, mäta, bazalka, tymian, rozmarín a šalvia.
Petržlenová vňať má korenistú chuť a používame ju najčastejšie do čírych a zahustených polievok, omáčok a marinád.
Bobkový list používame najčastejšie sušený do polievok, omáčok, prípravu mäsa z hovädziny a diviny.
Kôpor sa hodí na prípravu šalátov, omáčok, marinád, pri príprave rýb a zeleniny.
Mäta má chladivú a sladkú chuť, najčastejšie ju používame pri príprave čajov, alkoholických nápojov, ovocných polievok, marinád, omáčok a k rybám.
Bazalka je jedna z hlavných surovín pri príprave talianskeho pesta. Existujú viaceré druhy – anízová, červená, trpasličia, neapolská, citrónová bazalka atď.. Najčastejšie ju používame pri príprave talianskej kuchyne, kde sa používa vo veľkom množstve na dochutenie šalátov, polievok, omáčok a dekoráciu jedál.
Tymian má výraznú arómu a preto ho netreba moc kombinovať s inými bylinkami a nie každý stravník znesie chuť tymianu. Ak kombinovať, tak s rozmarínom, bobkovým listom a cesnakom. Používa sa na jahňacinu, divinu, ryby a rybie polievky.
Rozmarín má prijemnú a aromatickú chuť po ihličí. Používame na dochutenie príloh, hlavne zemiakov, tmavé mäso a ryby. Šalvia má jemne horkastú a “stuchnutú chuť “, používame ju na nápoje, ryby, mäso, šaláty.