Marinády na grilovačku

Chystáte sa grilovať?

V tom prípade určite uvítate zopár dobrých receptov na marinády, s ktorými grilované mäsko, zelenina, či ovocie získajú tú správnu chuť! Do pripravenej marinády vkladáme vždy umyté  a na plátky nakrájané mäso. Mäso v marináde uložíme do chladničky a necháme marinovať najmenej niekoľko hodín, najlepšie do druhého dňa.

Marinády na grilovačku

Marinády na mäso

?Grécka s jogurtom

Suroviny:

1 téglik bieleho neochuteného jogurtu, 1/2 čajovej lyžičky soli, 1/2 lyžičky korenia, 1 polievková lyžica červenej papriky, štipka čili papriky, 2 strúčiky cesnaku.

Postup:

Všetky ingrediencie zmiešame, cesnak prelisujeme. Táto marináda sa hodí na všetky druhy mäsa, ale asi najlepšie chutí k hydine.

?Bylinková

Suroviny:

4 polievkové lyžice oleja, mleté korenie, cibuľa nakrájaná najemno, 2 polievkové lyžice sójovej omáčky, 2 prelisované strúčiky cesnaku, petržlenová vňať, pažítka, soľ.

?Bylinkovo-medová

Suroviny:

250 ml olivového oleja, 1/2 čajovej lyžičky soli, 5 byliek tymiánu, 1 vetvička čerstvého rozmarínu, 3 polievkové lyžice medu, citrónová šťava.

Postup:

Bylinky do tejto marinády nemusíte krájať, stačí ich do nej vložiť, mäso stačí marinovať iba 2 hodiny, aby nebolo veľmi sladké. Táto marináda sa hodí na bravčové mäso.

?Diabolská

Suroviny:

1 polievková lyžica Dijonskej horčice, 200 ml olivového oleja, 1 čajová lyžička mletého korenia, 1 čajová lyžička soli, 4 vetvičky tymiánu.

Postup:

Táto marináda sa hodí na bravčovú krkovičku. Ešte predtým, než mäso vložíme do marinády, vložíme ho aspoň na hodinu do čistého oleja, aby zmäklo a potom aspoň na 1 – 2 hodiny do marinády. Dlhšie ani netreba marinovať, pretože mäso bude veľmi pikantné.

?Na ryby

Suroviny:

4 polievkové lyžice oleja, citrónová šťava, biele korenie, čerstvý nasekaný kôpor, soľ.

?Na zeleninu

Suroviny:

3 lyžice oleja, 5 strúčikov prelisovaného cesnaku, čerstvá bazalka a petržlenová vňať (najemno nakrájaná), 1 cibuľa nakrájaná najemno, citrónová šťava, soľ.

Postup:

Zeleninu stačí nechať v marináde 1 hodinu. Po ugrilovaní môžeme ešte pre zjemnenie chuti pokvapkať rozpusteným maslom a osoliť.

Ovocie

Ovocie síce môžeme grilovať aj bez marinád, ale môžeme to skúsiť aj nasledovné rafinované recepty:

?Banány:

Suroviny:

Banány pred grilovaním potrieme marinádou z 2 polievkových lyžíc medu a 0,5 dl whisky.

?Ananás:

Suroviny:

2 polievkové lyžice medu, 2 strúčiky prelisovaného cesnaku, soľ.

?Jablká:

Suroviny:

2 polievkové lyžice medu, 3 strúčiky prelisovaného cesnaku, citrónová šťava, soľ.

Postup:

Jablká nakrájané na hrubšie plátky vložíme aspoň na 2 hodiny do marinády a potom môžeme ugrilovať. Môžeme ich však nakrájať aj na väčie kúsky a napichovať ich na špíz striedavo s kúskami marinovaného kuracieho mäsa. V tomto prípade by však marináda na kuracie mäsko mala byť veľmi jednoduchá, napríklad: olej, čierne korenie, 1 lyžica kečupu, 1 lyžica sójovej omáčky. Chuť grilovanej kuracinky s jabĺčkami nás príjemne prekvapí.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach