Nápoj pre pohodový večer – Makový likér

Makový likér

Dejiny maku siahajú až k starým Egypťanom. Ako kultovú rastlinu ju uctievali Sumeri a jej liečivé účinky poznali starí Gréci ale aj Číňania. Tradícia jeho pestovania siaha u nás na začiatok 19. storočia. Nevieme si bez neho predstaviť Vianoce ani Veľkú Noc – makové záviny, štrúdle, makové slíže, kysnuté koláče a mnohé iné druhy pečiva. Jednoducho, každá správna čarodejka J má naporúdzi svoj vlasný unikátny recept. O jeho zdravotných účinkoch tiež dnes niet pochýb. Obsahuje množstvo bielkovín, vlákniny, tukov, hlavne kyselinu linolovú, vitamín E. Je bohatý na železo, horčík a predovšetkým na vápnik, oveľa viac než mlieko či mliečne výrobky. Je zaujímavý ako prevencia proti osteoporóze. Má upokojujúce účinky a priaznivý vplyv na zdravotný stav vlasov, nechtov a zubov. Obsahuje všetky dôležité látky na podporu krvotvorby, pôsobí proti anémii a stresu.

Makový likérSuroviny:

2 veľké hrste makových kvetov, ½ l koňaku podľa vlastného uváženia, 300 g cukru, 200 ml vody

Makový likér

Postup:

Makové kvety opatrne umyjeme pod tečúcou vodou, opatrne osúšíme, dáme do zatváracieho pohára a zalejeme koňakom. Necháme pôsobiť, pokým kvety nevyblednú ( asi 2-5 minút ). Uvaríme si sirup z cukru a vody a necháme vychladnúť. Koňak scedíme od kvetov a zmiešame s vychladnutým sirupom. Naplníme do fľaše. Odporúčame ho pre posylnenie jeho magických účinkov servírovať v červených likérových pohárikoch. Vaša snaha sa vyplatí J

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach