Omáčka vždy iná

Máte v obľube omáčky?

Že vám práve teraz nezíde na um nič iné ako kôprová, paradajková alebo šošovicová? Nič to! Ponuka chutných omáčok je oveľa pestrejšia – a možno ich podávať k rôznym druhom mäsa, zeleniny alebo k uvareným vajíčkam. Vyskúšajte niektorú z nich:

OmáčkaCesnaková omáčka

Roztlačíme 3 – 4 strúčiky cesnaku a zamiešame do omáčky žemľovej farby, ktorú si pripravíme z dvoch polievkových lyžíc oleja a dvoch polievkových lyžíc múky – mierne opražíme, podlejeme primeraným množstvom vody, osolíme a prevaríme.  Tesne pred dovarením primiešame do nej rozšľahanú smotanu.

OmáčkaKarí omáčka

Do 2 dl červeného vína pridáme 1 polievkovú lyžicu korenia karí, cukor a soľ podľa chuti a počas varenia za stáleho miešania pridáme 1 polievkovú lyžicu polohrubej múky. Táto omáčka so zaujímavou chuťou sa vynikajúco hodí k hydine, studenému i teplému pečenému mäsu a k ryžovým pokrmom.

Cumberlandská omáčkaOmáčka

V rajnici uvaríme na hladko a za stáleho miešania 2 dl červeného vína, šťavu z 1 citróna a z 1 pomaranča, 1 polievkovú lyžicu múky, 1 kávovú lyžicu horčice, na špičku noža paštétové korenie, podľa chuti zázvor a štipku škoricového cukru. Pridáme 150 ml ríbezľového džemu, s ktorým ju znova povaríme, pričom pridáme aj najemno pokrájanú šupku z 1 citróna a 1 pomaranča. Po odstavení z ohňa  primiešame 2 polievkové lyžice masla a prípadne 1 – 2 polievkové lyžice likéra Maraschino. Je vynikajúca k všetkým druhom mäsa, ale najmä k anglickému roastbeefu.

Paštétové korenie: Zmes paštétového korenia dodáva vynikajúcu chuť nielen paštétam, ale aj omáčkam, mäsu, šalátom, či nálevom. Z namiešanehj zmesi treba pridať do jedla zvyčajne 1 – 2 mokka lyžičky, maximálne 1 kávovú lyžičku, vždy podľa individuálnej chuti a potreby. Môžeme si namiešať rôzne zmesi paštétového korenia – tu je inšpirácia:

Ako si ho pripravíme:  Po 2 dieloch mletej materinej dúšky, nového korenia, bieleho korenia, zázvoru, bazalky, 1 diel muškátového orecha, 2 diely muškátového kvetu 2 diely citrónovej kôry, 2 diely bobkového listu 2 diely paliny dračej,  2 diely majoránu, po jednom dieli mletého čierneho korenia a červenej papriky.

OmáčkaHubová omáčka

Z masla a múky si pripravíme svetlú zápražku, do ktorej pridáme trochu nastrúhanej cibule, veľa petržlenovej vňate nakrájanej nadrobno, trochu čierneho korenia, maličkú červenú papriku a na tenké plátky nakrájané očistené huby. Osolíme, nalejeme 2 naberačky  mäsovej polievky a pod pokrievkou dusíme dovtedy, kým nedosiahneme potrebnú hustotu. Vtedy prilejeme 1 dl smotany, v ktorej sme rozmiešali 1 žĺtok a na prudkom ohni za stáleho miešania povaríme. Ale iba toľko, aby omáčka raz zabublala.

Save

Save

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach