V čase, keď je ešte k dispozícii jesenná úroda kápie a rajčín, dobre urobíme, ak si pripravíme zásobu výbornej paprikovej nátierky, ktorú v chladných zimných mesiacoch určite oceníme na obložených chlebíkoch, hriankach alebo pri príprave iných pochúťok.
Papriková nátierka na zimu – suroviny:
5 kg očistenej kápie, 1 kg cibule, 1 kg paradajok, 100 g cesnaku, 150 g kryštálového cukru, 200 ml octu, 300 ml oleja, 1 vrecko zmesi na zaváranie uhoriek – Zelko a podobne.
Postup:
V nádobe spolu rozmixujeme kápiu, cibuľu, paradajky a cesnak, pridáme cukor, ocot, olej a zaváraciu zmes ( vsypeme ju cez sitko, aby sme oddelili hrubšie časti).
Mohlo by vás zaujímať
Všetko spolu varíme asi pol hodiny do zhustnutia – podobne ako lekvár. Vriace nalievame do menších zaváracích pohárikov, zavrieme, otočíme a prikryté necháme pomaly vychladnúť.