Pohánkové kaše

Pri zdravotných problémoch som objavila túto staronovú obilninu a začala z nej viac variť. Pohánka obsahuje dosť vitamínu B, minerálnych látok, ale aj železa a bielkovín. Otvorila som kuchársku knihu po prastarej mame a skúsila, čo píšu v nej. Nuž chuťovo na dnešné mlsné jazýčky nič moc, ale zdravie je zdravie a tak som začala s experimentami. A asi takto vyzerali naše raňajky alebo večere.

Pohánkové kaše

Základná kaša (pre 4 osoby):

4 polievkové lyžice pohánky, 10 polievkových lyžíc vody, medzi prsty soľ, 220 ml mlieka

Pohánku namočíme do vody a necháme asi hodinu napučať. Potom vodu zlejeme a pohánku vsypeme do mlieka so soľou. Na miernom plameni za občasného premiešania varíme a si 5 – 7 minút. Potom kašu dobre premiešame a odstavíme. Prímesy na ochutenie vmiešame vždy do chladnúcej kaše a delíme do misiek až potom.

Jablková

Postrúhame na hrubo spolu so šupkou 2 stredne veľké jablká a spolu s 2 polievkovými lyžicami medu ich vmiešame do kaše. Rozdelíme do misiek a ozdobíme kúskami jabĺk.

Hrušková

Postrúhame na jemno dve veľké hrušky a spolu so 120-mililitrovým jogurtom vmiešame do kaše. Rozdelíme do misiek a do stredu každej misky nalejeme 1 čajovú lyžičku medu.

Jogurtová

Do kaše vmiešame 150 ml bieleho jogurtu s dvomi polievkovými lyžicami medu. Rozdelíme do misiek a povrch ozdobíme hrozienkami.

Kokosová

Do kaše vmiešame 1 polievkovú lyžicu medu, jednu polievkovú lyžicu rozpusteného masla a 2 polievkové lyžice nastrúhaného kokosu. Rozdelíme do misiek a ozdobíme kúskom kokosu.

Banánová

Popučíme veľký banán  a v miešame ich do kaše. Rozdelíme do misiek a posypeme hrozienkami.

Lekvárová

Kašu premiešame s 2 polievkovými lyžicami ríbezľového alebo jostového alebo rebarborového lekváru. Rozdelíme do misiek a ozdobíme lístkami mäty.

Syrová

Nastrúhame si asi 180 g údeného syra na hrubo a spolu s 2 polievkovými lyžicami rozpusteného masla vmiešame do kaše. Rozdelíme do misiek a ozdobíme posekanou pažítkou.

Syrová 2

Do chladnúcej kaše vmiešame 1 črievko Bambína a rozdelíme do misiek. Misky posypeme nasekanou zelerovou vňaťou.

Šampiňónová

100 g šampiňónov pokrájame na menšie kúsky a na cibuli a masle (2 polievkové lyžice) opražíme. Podlejeme vodou a necháme dusiť asi 10 minút. Potom vmiešame do kaše a rozdelíme do misiek. Misky ozdobíme nakrájanými kúskami papriky.

Pórova

100 g póru nakrájame na kolieska, 100 g mrkvy nastrúhame na hrubom strúhadle a na 2 polievkových lyžiciach masla opečieme. Vmiešame so kaše a rozdelíme do misiek. Ozdobíme petržlenovou vňaťou.

Autor: Silvia Bodláková

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach