Aj vy máte radi rajčiny a pochúťky z nich? Ak áno, zaiste oceníte zopár rajčinových trikov:
Chcete pokrájať zmäknuté paradajky?
Priveľmi mäkké rajčiny vložte na 15 minút do studenej vody, aby stvrdli a ľahšie sa krájali.
Aby sa rajčiny ľahšie šúpali…
Dajte ich na chvíľu do mrazničky! Šupku potom ľahko stiahnete pod horúcou vodou.
- Alebo inak: Šupku dvakrát prepichneme ostrým nožom.
- Alebo: Paradajky na viacerých miestach narežete a krátko namočíte do horúcej vody.
Ako na jeseň najlepšie dozrejú ?
Nezrelé rajčiny na jeseň najlepšie dozrejú tak, ak zo zeme vyberieme celé sadenice, zviažeme im korene a zavesíme do prievanu.
Paradajkový pretlak
Ak otvoríme konzervu s pretlakom a nespotrebujeme ho celý, dlho nám vydrží, ak ho z plechovky preložíme do sklenej alebo porcelánovej nádoby a zalejeme olejom.
Mohlo by vás zaujímať
Tip na rýchlu pochúťku:
Vydlabané paradajky naplníme udusenou ryžou ochutenou kaparami, olivami, pestom a koreninami. Inokedy môžeme pridať podusené šampiňóny na masle a cesnaku. Naplnené ich prikryjeme odkrojenými vrchmi, pokvapkáme olivovým olejom, posypeme bazalkou a dáme na 25 minút zaúpiecť do rúry. Môžeme podávať s omáčkou, ktorú pripravíme z rozmixovanej dužiny a trochy paradajkového pretlaku. Ochutíme soľou, čiernym korením a čili paprikou.