Rýchle domáce bazalkové pesto

Bazalkové pesto je doslova talianskym pokladom

Bazalkové pesto alebo inak pesto genovese (janovské pesto) si dokázalo získať doslova celú zemeguľu a je druhou najpredávanejšou omáčkou na svete. Je to doslova taliansky poklad. Bežne ho dostanete v obchodoch ako Pesto „alla“ Genovese. To pravé a originálne janovské bazalkové pesto je však iba jedno jediné! Pesto Genovese, bez „alla“. Podľa rádu Združenia Janovského Pesta (Consorzio del Pesto Genovese) autentické pesto je a musí byť vyrobené iba zo 7 ingrediencií a všetky musia mať taliansky pôvod. Sú to: janovská bazalka DOP, olivový olej extra panenský (pokiaľ možno ligúrskej výroby), syr Parmigiano Reggiano (Grana Padano), Pecorino zo Sardínie (fiore Sardo), píniové oriešky (alebo vlašské orechy, s jedinou výnimkou pôvodu), cesnak a soľ. 

Ponúkame vám návod na prípravu „takmer“ autentického janovského pesta („takmer“, preto, lebo zaobstarať si janovskú bazalku DOP, nie je vôbec jednoduché) a naučíme se tradičný spôsobom prípravy, ktorý stojí naozaj za námahu! 

Originálny recept (Consorzio del pesto genovese)

Suroviny na ochutenie 600 g cestovín:

50 g Janovská bazalka DOP (Ocimum Basilicum), mladé a malé listy, 50 ml Olivový olej extra panenský, 6 PL syr Parmigiano Reggiano DOP (Grana Padano), 2 PL syr Pecorino DOP (Fiore Sardo), 2 strúčiky cesnaku, 1 PL Píniových orieškov, talianskeho pôvodu, vlašské orechy (dobrovoľné, namiesto píniových orieškov), hrubá soľ

Postup:

S originálnym receptom ide ruka v ruke autentický spôsob prípravy v mažiari. Esenciálne oleje, ktoré prepožičiavajú bazalke jej unikátnu arómu, sú koncentrované v žilkách, ktoré sa nachádzajú v jej lístkoch, a  preto iba pomalý a dlhý proces roztierania o steny mažiara dokáže dať pestu tú nezameniteľnú vôňu, chuť a farbu, ktorú elektrický mixér nedokáže.  

Mohlo by vás zaujímať

Bazalka

Bazalka – nenahraditeľný pomocník v kuchyni

Cestovinové jedlá na všakovaké spôsoby, paradajkové omáčky či najrôznejšie dressingy si dnes už pomaly ani nevieme predstaviť bez bazalky. Bazalka pravá alebo Ocimum basilicum je… Čítaj ďaľej

Farba

Aby sme zachovali pestu jeho krásnu zelenú farbu a predišli jeho zhnednutiu , dôležitý je výber bazalky a jej následné spracovanie. Listy bazalky musia byť mladé a malé. Zbierajú sa z maximálne 10 cm vysokých rastlín. Iba tak získame tú najlepšiu farbu a vôňu. Bazalka musí  byť dokonale suchá, nepokrčená, bez stôp vlhkosti. Spracúvať sa musí pri nízkych teplotách. A práve mixér, ktorý lístky príliš zahrieva a včleňuje do pesta viac kyslíka, spôsobuje nepriamo hnedé sfarbenie a horkastú príchuť. Aj hrubá soľ pomáha zachovať farbu, vďaka svojej hygroskopickej vlastnosti absorbuje vlhkosť a predchádza tak zhnednutiu.  

Ak pripravujete pesto v mixéri, trikom je misku a čepele zmraziť, aby tieto, počas mixovania, bazalku príliš nezahrievali. Mixovanie musí byť potom krátke a striedavé. 

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach