Špargľa je zázrak

Pre zdravie, krásu a chuť

Sezóna špargle je v máji v plnom prúde. Ak ste jej ešte neprišli na chuť, skúste to čím skôr a doprajte si jedlá zo špargle čo najčastejšie, veď obdobie jej zberu v našich končinách trvá pomerne krátko, začína v apríli a vrcholí v polovici  júna. Táto lahodná a ľahko stráviteľná zelenina je totiž v top rebríčku zdravých potravín určite  na prvých priečkach. Jej zázračné liečivé vlastnosti poznali už v staroveku. Okrem toho patrí k najlepším prírodným omladzovacím prostriedkom, známe sú jej detoxikačné schopnosti a oddávna sa považuje aj za účinné afrodiziakum. Špargľová kúra sa  používa na celkovú očistu organizmu. Špargľa sa tiež odporúča pri redukcii hmotnosti,  veď 100 gramov tejto veľmi diétnej zeleniny  má len asi 15 kalórií.

Liečivé účinky špargle

Špargľa obsahuje mnohé dôležité látky, ktoré reálne  pomáhajú pri prevencii a liečbe viacerých  orgánov i celého organizmu. Je účinnou podpornou látkou pri cukrovke, kožných ochoreniach, ekzémoch, omladzuje a zlepšuje kvalitu kože, vlasov i nechtov, podporuje činnosť srdca, obličiek, močového mechúra,  pečene a žlčníka. V špargli sa nachádza  najmä veľké množstvo kyseliny listovej, aminokyseliny, najmä asparagín, značné množstvo draslíka a zinku, a tiež vápnik, horčík a fosfor. Je bohatá aj na vitamíny, má  mimoriadne vysoký obsah vitamínu E, vitamínu C, obsahuje významné množstvo betakaroténu  a vitamínov skupiny  B – viamín B1 (tiamín),  B2 (riboflavín), B5 (niacín) , B6 (pyridoxín), biotín a kyselinu pantoténovú.

https://www.shutterstock.com

Čo dokáže špargľa?

  • Posilňuje imunitný systém
  • Omladzuje bunky a chráni ich pred voľnými radikálmi
  • Stimuluje krvotvorbu a zásobovanie buniek kyslíkom
  • Regeneruje  pokožku
  • Zlepšuje zrakovú ostrosť, zmierňuje šerosleposť
  • Podporuje činnosť srdca, upravuje vysoký krvný tlak, búšenie srdca
  • Pomáha pri ochoreniach obličiek
  • Chráni pred zápalmi
  • Zlepšuje náladu, aktivuje tvorbu hormónov šťastia, pomáha pri poruchách spánku
  • Posilňuje nervovú sústavu, upokojuje, pomáha pri strese, uvoľňuje nervové napätie
  • Zlepšuje pamäť a koncentráciu
  • Podporuje  metabolizmus, napomáha pri spaľovaní sacharidov, bielkovín a tukov
  • Je tradičným prostriedkom pri pokazenom žalúdku,  pálení záhy a refluxe,  zápche a liečbe koliky
  • Odvodňuje a odkysľuje organizmus
  • Je bohatý zdroj  vlákniny
https://www.shutterstock.com

Pre krásu

Zo špargle je vynikajúca omladzovacia kúra, ktorá urýchľuje  metabolizmus celého organizmu.  Denne treba skonzumovať 200 g špargle a minimálne ju treba držať jeden  týždeň.

  • špargľa potláča prejavy starnutia pokožky
  • omladzuje a zlepšuje kvalitu kože
  • pomáha udržiavať vláčnu pleť
  • regeneruje pokožku
  • podporuje rast vlasov a nechtov
  • podporuje redukciu hmotnosti

Nákup a skladovanie

https://www.shutterstock.com

Najlepšia je veľká a hrubá špargľa. Znakom čerstvej špargle je, že pri prehnutí praskne, a špičky jej výhonkov sú uzavreté. Špargľa môže byť biela – chuťovo najjemnejšia, zelená – má najvyšší podiel vitamínu C, alebo fialová – s výraznejšou korenistou a horkastou chuťou. Biela špargľa sa oddávna považuje za významné afrodiziakum. Najlepšia a najzdravšia je čerstvo pripravená, hoci špargľu môžeme aj zamraziť alebo zavariť. Zaváraná však už nemá všetky tie užitočné a zdravé vlastnosti ako čerstvá.

Čerstvú špargľu skladujeme v chlade, zabalenú , treba ju spotrebovať čo najskôr, do dvoch – troch dní, neskôr stvrdne.

Varenie

https://www.shutterstock.com

Špargľu upravujeme najmä varením, podávame ju s rôznymi omáčkami , posypanú syrom, strúhankou, môžeme ju zapekať, vyprážať ako rezeň, pripravovať z nej lahôdkové šaláty. Ako príloha sú najvhodnejšie zemiaky.  Pred varením špargľu ošúpeme, začneme zhora, tesne pod hlavičkou, spodnú časť asi 2 cm od konca odrežeme. Odstránime všetky drevité a hnedé časti. Špargľu varíme vo vyššom hrnci, na stojato, zviazané do zväzku, končeky výhonkov môžu byť voľné, uvaria sa v pare. Špargľa je jemnejšia a aromatickejšia, ak ju varíme s kúskom bieleho chleba, lyžičkou soli, kockou cukru a lyžičkou masla. Na 500 g špargle potrebujeme 1 l vody. Varí sa asi  8 – 12 minút.

Recepty:

Varená špargľa s holandskou omáčkou.

Varená špargľa so šampiňónovou omáčkou.

Špargľa s bešamelovou omáčkou

Makaróny so špargľovou omáčkou

Pestrý špargľový šalát

Pozor!

Pre vysoký obsah dusičnanov ( 350 miligramov na 500 g špargle), by sa špargľa nemala druhý raz zohrievať.
K špargli nepijeme červené víno, lebo potláča účinnosť  protistresového vitamínu B1, tiamínu. Pri dne sa špargli vyhýbajte, má vysoký obsah purínov, ktoré zvyšujú hladinu kyseliny močovej.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach