Špenátové guľky

Viete už, čo budete variť na Zelený štvrtok? Jasné, aby sme boli verní tradícii, malo by to byť niečo zelené a, samozrejme, chutné. Nemusí to však byť zase klasický špenát. Čo by ste povedali na chutné špenátové guľky? Aby ste však toto jedlo mohli ponúknuť svojim blízkym na Zelený štvrtok na večeru, musíme si jednoduché cesto zamiešať už deň vopred a nechať ho odstáť. Ak však trávime Zelený štvrtok doma, stačí, ak cesto zamiesime skôr ráno a necháme ho v chladničke odstáť do obeda… 😛 

Špenátové guľky

Suroviny:

Pre 4 osoby budeme potrebovať: 1 kg listového mrazeného špenátu, 10 g múky, 10 g postrúhaného syra, 2 vajcia, 10 g tvarohu, soľ, korenie, maslo.

Postup:

Listový zmrazený špenát rozmrazíme, posekáme nožom, dáme do hrnca, pridáme minimum vody  a prehrejeme. Zo špenátu, múky, postrúhaného syra, tvarohu, vajec a korenia vymiesime cesto, potom ho zabalíme do fólie a necháme cez noc odpočinúť v chladničke.  Ak by sa nám zdalo, že treba pridať trochu viac múky, pridáme podľa potreby. Na druhý deň vytvarujeme z cesta guľôčky, ktoré na miernom ohni varíme asi 15 minút v osolenej vode. Keď guľky vyplávajú navrch, vyberieme ich dierkovanou naberačkou a podávame na plytkých tanieroch poliate roztopeným maslom a posypané postrúhaným syrom – údeným, či neúdeným, podľa chuti. 😛 

Náš tip: Guľky možno podávať aj s jogurtovým dipom, ktorý si ľahko pripravíme vymiešaním jedného bieleho jogurtu s 1 – 2 prelisovanými strúčikmi cesnaku.