Tajomstvo skvelej bábovky

Kto by si rád nepochutnal na čerstvej bábovke? Aby však chutila tak neodolateľne, ako si predstavujeme, mali by sme si osvojiť zopár dobrých trikov:

Vždy len čerstvé suroviny

Ak chceme, aby sa bábovka podarila, používajme do nej vždy len čerstvé suroviny – najmä vajíčka, mlieko a maslo. S múkou, cukrom alebo olejom by sme nemali mať žiaden problém, ale také staršie maslo alebo vajíčka, ktoré už nie sú úplne čerstvé, nám môžu sen o krásnej bábovke úplne zničiť! Vajíčka vždy rozbite vopred do šálky a zistite, či má žltý a krásny bielok, ktorý sa nerozteká a nezakalený bielok. Iba skutočne čerstvé vajíčka sú predpokladom chutnej bábovky.

bábovky
oetker

Osievanie múky nie je out!

Pamätáte si ešte na časy, keď stará mama predtým, než išla piecť koláče, preosievala múku? Tak vedzte, že staré časy sú späť a že ak chcete, aby všetky ingrediencie boli dobre premiešané a aby bábovka na jednom mieste „nevybehla“ dovysoka a na inom zase nespadla, musíme múku pekne preosiať a prášok do pečiva zmiešame s trochou cukru alebo múky a až poto ho pridávame do cesta.

Ľahučká a nadýchaná…

Ak chceme, aby bábovka bola ľahučká a nadýchaná, vmiešajme do cesta tesne predtým, než ho vylejeme do formy, 3 lyžičky horúcej vody. cesto rýchlo premiešame, nalejeme do bábovkovej formy a dáme piecť do vyhriatej rúry. Ale pozor – rúru nesmieme  aspoň 20 minút otvárať a nazerať do nej, aby bábovka „nespadla“.

Mohlo by vás zaujímať

Nadýchaná perníková bábovka

60 minútVôňa klinčekov, škorice, zázvoru a medu neodmysliteľne patrí k predvianočnému času. A k nedeli zase patrí bábovka. A keď ich skombinujete, je tu tip na… Čítaj ďaľej

Mramorová je výborná…

Ak sa vám zdá, že mramorová bábovka je po pridaní kakaa trochu suchá, môžete namiesto kakaa pridať do cesta trochu Nutelly.

Skúsili ste už jabĺčkové pyré?

Ak chcete, aby bábovka chutila ľahko a sviežo a chcete obmedzovať múku, môžete namiesto polovičného množstva múky použiť do bábovky jabĺčkové pyré (predávajú ho aj v obchode – sterilizované v pohároch). Dobre si však všimnime, či je pyré osladené alebo nie, aby sme to neprehnali s cukrom.

Mohlo by vás zaujímať

Maková bábovka

Maková bábovka

80 minútMaková bábovka podľa ilustrovaných kuchárskych predpisov pre naše gazdinky od Dr.Oetkera (30. roky 20. storočia) Maková bábovka – suroviny: Na cesto: 100 g zmäknutého masla… Čítaj ďaľej

Čim a ako vysypať formu na bábovku?

Vymastenú formu nemusíte vždy vysypať len múkou – hodí sa aj strúhanka, kokosová múčka, mleté orechy, mleté piškóty. Múky, ani iných „posýpacích“ ingrediencií nedávajte veľa, aby sa zbytočne nelepili s cestom na formu.

Ako ju vyklopiť?

Ak chcete bábovku ľahko vyklopiť, po dopečení ju nechajte vychladnúť v rúre – bábovka sa trochu zrazí a ľahko ju potom vyklopíme. Alebo to urobme ako naše staré mamy: Po upečení položíme bábovku vo forme na mokrú utierku, aby sa cesto z formy dobre uvoľnilo. Tento trik neplatí pre silikónové formy.

Mohlo by vás zaujímať

Dvojfarebná bábovka

60 minútDvojfarebná bábovka – suroviny: 250 g práškového cukru, 3 vajcia, 200 ml oleja, 200 ml mlieka, 250 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva a kakao… Čítaj ďaľej

Čerstvá bábovka z mrazničky?

A prečo nie? Budeme ju mať kedykoľvek poruke a nemusíme piecť, keď sa nám nechce, alebo nestíhame. Musíme si však bábovku upiecť do zásoby. Čerstvo upečenú bábovku ešte vlažnú vložíme do uzatvárateľnej nádoby a dáme zamraziť. V prípade, že sme upiekli bábovku  s polevou, rozmrazujeme ju pod utierkou.

Save

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach