Upečte si trhací chlebík!

Chcete upiecť pre  svojich blízkych niečo výnimočné? Tak vyskúšajte trhací chlebík! Trhací preto, lebo ho netreba krájať – stačí ho trhať. On je totiž predkrájaný ešte pred pečením. Samozrejme, nezaobíde sa to bez voňavých byliniek a slaninky, no a skvelá pochúťka jen hotová!

Suroviny na trhací chlebík:

180 ml vody, 1/4 kocky droždia, 1 polievková lyžica olivového oleja, 1 čajová lyžička octu, 1 čajová lyžička bravčovej masti, 200 g hladkej múky, 60 g jačmennej múky, 1 čajová lyžička soli, 1/2 čajovej lyžičky cukru, 50 g masla, 3 strúčiky cesnaku, bazalka, rozmarín tymián (prípadne oregano), zopár plátkov anglickej slaninky, 200 g parmezánu alebo iného tvrdého syra.

Postup:
Droždie rozmiešame vo vlažnej vode s cukrom, pridáme trochu múky, zamiešame a zakryme. Necháme v teple podkysnúť, potom pridáme zvyšnú múku, soľ, olej, masť, ocot, dôkladne vymiešame, zakryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť asi hodinu.

Mohlo by vás zaujímať

Chlebík s pestom z medvedieho cesnaku

70 minútEnergia: 1668 kcal.Chutný chlebík s pestom z medvedieho cesnaku, ktorý je vhodný na malý hlad.:-) Suroviny na chlebík s pestom z medvedieho cesnaku: Na pesto: 2… Čítaj ďaľej

Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku, vyvaľkáme ho do tvaru obdĺžnika (asi o rozmere 50 x 30 cm), potrieme ho rozpusteným maslom, do ktorého sme zamiešali prelisované strúčiky cesnaku. Navrch poukladáme kúsky opečenej slaniny a nasekané bylinky. Nakoniec cesto posypeme nastrúhaným syrom. Potom cesto pozdĺžne nakrájame na dlhé prúžky a tie ešte potom priečne rozdelíme napoly. Takto upravené cesto potom opatrne ukladáme nastojato do formy na biskupský chlebík, ktorú sme vopred vyložili papierom na pečenie a dobre vymastili. Chlebík vo forme na záver ešte potrieme zvyškom cesnakového masla  a posypeme zvyšným nastrúhaným syrom. Zakryjeme utierkou a ešte takto necháme kysnúť ďalšiu polhodinku. Chlebík pečieme 30 – 40 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia. Ak nemáme elektrickú rúru, nezabudnime na dno rúry položiť kastrólik s vodou, aby sa chlebík pri pečení veľmi nevysušil. Hotový chlebík vyklopíme z formy, necháme vychladnúť a potom už len vychutnávame… 😛 

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach