SPÄŤ
Varenie

Úžasné vajíčka

Od: Jana Vančová 13.3.2014 1
1 Hviezda2 Hviezdy3 Hviezdy4 Hviezdy5 Hviezd Ohodnoťte článok
Loading...

Aj vy ste si až doposiaľ mysleli, že urobiť dobrú vajíčkovú praženicu je tá najjednoduchšia vec na svete?

Tak ak skúsite  svojim blízkym nabudúce ponúknuť vajíčkovú delikatesu podľa nasledujúceho receptu, určite budete súhlasiť s tým, že nie je praženica ako praženica! A tí, čo ju ochutnajú, už určite ani inú nebudú chcieť jesť.Predpokladom úspechu sú, samozrejme, čerstvé vajíčka.

vajíčka

1. krok:

Vajíčka rozbijeme do väčšej misky a dôkladne ich rozšľaháme  metličkou na šľahanie snehu. Aby bola praženica jemnejšia a nadýchanejšia, prilejeme trochu sladkej smotany a nezabudnime na soľ. Šľaháme tak dlho, kým nezískame z vajíčok jednoliatu hmotu.

2.  krok:

Dôležitý predpoklad úspechu je mierna teplota.
Ak chceme, aby sa praženica skutočne vydarila a aby bola jemná, dajme na dno hlbšej panvice s hrubším dnom  roztopiť kúsok masla. Keď je maslo roztopené, vylejme do panvice vyšľahané vajíčka a nechajme niekoľko minút bez miešania. Potom už stále miešajme a oddeľujeme od dna panvice tak, aby sa vajíčka nepotrhali do hrčiek a aby ostali vláčne. Po celý čas musí byť teplota, na ktorej pripravujeme praženicu, mierna.

3.  krok:

Hotová praženica musí byť nadýchaná, a nie surová.
Panvicu s hotovou praženicou necháme ešte pol minúty odstáť, potom posypeme nasekanými bylinkami a podávame s chlebíkom, pečivom alebo hriankou.

Tip na záver:

Základný recept na praženicu je síce skvelý, ale ak by ste si ho chceli podľa potreby obmeniť, môžete hotové vajíčka ozvláštniť rôznymi spôsobomi a posypať ich napríklad opečenou slaninkou nakrájanou slaninkou, opečenými šampiňónmi, parmezánom, nasekanými feferónkami alebo podľa ľubovôle. 😛

 

womangalérie VŠETKY