Na zahriatie i dobrú náladu
Voňavý horúci punč, typický nápoj vianočných trhov, v sychravých a chladných dňoch dobre padne aj pri iných príležitostiach. Zahreje a prispeje k dobrej nálade po návrate z lyžovačky, zo silvestrovských osláv na námestí, či pri stretnutiach s priateľmi. Chutný mok si ľahko pripravíte aj doma.
Punč pochádza z Indie, kde sa pôvodne robil z piatich ingrediencií – čaju, cukru, araku, vína a vody. Dnes existuje množstvo receptov na punče, s alkoholom i bez neho.
Silvestrovský punč
Suroviny:
500 ml vody, 500 ml červeného vína, 200 ml rumu, 200 g cukru, 2 pomaranče, 1 citrón, celá škorica, klinčeky.
Postup:
čaj zalejeme vriacou vodou a necháme 5 minút vylúhovať. Precedíme, pridáme cukor, škoricu a klinčeky, citrónovú a pomarančovú kôru a spolu 5 minút povaríme. Korenie vyberieme, prilejeme víno a necháme dobre zohriať, ale nevaríme. Odstavíme z ohňa, pridáme rum a šťavu z citróna a pomarančov. Hotový punč nalievame do zohriatych pohárov.
Švédsky vianočný punč
Suroviny pre 10 pohárov:
850 ml červeného vína, 800 ml vody, 4 pomaranče, 2 limetky, čierny čaj, ½ lyžičky mletej škorice, 4 lyžice rumu, 12 lyžíc cukru.
Postup:
čaj zalejeme vriacou vodou, pridáme nastrúhanú pomarančovú kôru z dvoch pomarančov, šťavu zo všetkých pomarančov a spolu asi tri minúty necháme lúhovať. Potom precedíme do vyššieho kastróla, pridáme škoricu, cukor, víno a rum. Nápoj pomaly zohrievame, ale nevaríme. Horúci punč nalejeme do vhodných pohárov, do ktorých sme rozdelili na osminky pokrájané limetky.