Vianočné punčovanie

Doba prípravy 15 minútNáročnosť

Na zahriatie i dobrú náladu

Voňavý horúci  punč, typický nápoj vianočných trhov, v sychravých a chladných dňoch dobre padne aj pri iných príležitostiach.  Zahreje a prispeje k dobrej nálade  po návrate z lyžovačky, zo silvestrovských osláv na námestí, či  pri stretnutiach s priateľmi. Chutný mok si ľahko pripravíte aj doma.

Punč pochádza z Indie, kde sa pôvodne robil z piatich ingrediencií – čaju, cukru, araku, vína a vody. Dnes existuje množstvo receptov na punče, s alkoholom i bez neho.

Silvestrovský punč

Suroviny:

500 ml vody, 500 ml červeného vína, 200 ml rumu,  200 g cukru, 2 pomaranče, 1 citrón, celá škorica, klinčeky.

punč
https://www.shutterstock.com

Postup:

čaj zalejeme vriacou vodou a necháme 5 minút vylúhovať. Precedíme, pridáme cukor, škoricu a klinčeky, citrónovú a pomarančovú kôru a spolu 5 minút povaríme. Korenie vyberieme, prilejeme víno a necháme dobre zohriať, ale nevaríme. Odstavíme z ohňa, pridáme rum a šťavu z citróna a pomarančov. Hotový punč nalievame do zohriatych pohárov.

Švédsky vianočný punč

Suroviny pre 10 pohárov:

850 ml červeného vína, 800 ml vody, 4 pomaranče, 2 limetky, čierny čaj, ½ lyžičky mletej škorice, 4 lyžice rumu, 12 lyžíc cukru.

punč
https://www.shutterstock.com

Postup:

čaj zalejeme vriacou vodou, pridáme nastrúhanú pomarančovú kôru z dvoch pomarančov, šťavu zo všetkých pomarančov a spolu asi tri minúty necháme lúhovať. Potom precedíme do vyššieho kastróla, pridáme škoricu, cukor, víno a rum. Nápoj pomaly zohrievame, ale nevaríme. Horúci punč nalejeme do vhodných pohárov, do ktorých sme rozdelili na osminky pokrájané limetky.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach