Rozmarín (Rosmarinus lamiaceae) patrí medzi najužitočnejších a najvšestrannejších pomocníkov v domácnosti, kuchyni i v „lekárničke“. Vedeli to už i naši dávni predkovia, ktorí túto rastlinku využívali na zlepšenie pamäti či pri liečbe rôznych bolestí. Rozhodne by ste sa nimi mali inšpirovať aj Vy…
Rozmarín lekársky sa vysádza na slnečné a teplé stanovište, do dobre priepustnej vápenatej pôdy. Pestovať ho však môžete aj v črepníku s hlinitým substrátom. V miernom podnebí sa dá pestovať dokonca aj ako živý plot. Na konci jari – po odkvitnutí – sa zostriháva. Čerstvé listy zberáme z tejto vždyzelenej rastlinky po celý rok.
Využitie
Rozmarín by určite nemal chýbať v kuchyni každej dobrej gazdinky. Má totiž rozmanité kulinárske využitie. Mužské polovičky by mohla zaujať skutočnosť, že zmierňuje stavy po opitosti a zlepšuje pamäť. Rozmarín je tiež dobrým pomocníkom pri dlhodobom strese a viacerých chronických ťažkostiach. Éterický olej z tejto rastlinky pre zmenu výborne odpudzuje hmyz a používa sa teda ako repelent. Ak Vás bolí hlava, potrite si ním spánky. Bolesť určite ustúpi. Pri použití éterického olejčeka však nezabúdajte, že sa používa iba zvonku!
Bylinkový olej
Rozmarínové lístky sa spolu s mätou používajú na prípravu bylinkového oleja (2 hrste čerstvého rozmarínu, 2 hrste mäty a 575 ml olivového oleja). Olej s príjemnou chuťou je ideálny k mäsu pripravovanému na rošte.
Pečená zelenina
Pečená či grilovaná zelenina Vám určite zachutí, ak ju posypete rozmarínom a tymianom. Ku tomu pár kvapiek olivového oleja, dostatočný čas pečenia (počas ktorého pravidelne zeleninu premiešavame) a pochúťka je na svete!
Bylinkové poutpourri
Na prevoňanie šatníka či bytu si môžete i sami pripraviť voňavé bylinkové poutpourri. Najčastejšie sa používajú lístky mäty piepornej, rozmarínu, medovky lekárskej, pamajoránu obyčajného, šalvie a materinej dúšky.